Gynaecologen willen stop rechtzaken

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws De Vlaamse Vereniging van Gynaecologen wil een einde aan de wildgroei van rechtszaken. Vandaag stuurt de vereniging naar al haar leden een brief om een 'claimkadaster' aan te leggen. De gynaecologen wordt gevraagd een overzicht te geven van alle gevallen waarbij zij een schadeclaim hebben ontvangen van hun patiënten. Die gegevens wil de vereniging gebruiken om rechtszaken in de toekomst te vermijden.


Bij 2,3 bevallingen op 1.000 loopt het fout. Dat betekent dat het kind de geboorte niet overleeft of gehandicapt op de wereld komt. «De ouders denken dat er geld te verdienen valt en starten een procedure tegen de gynaecoloog omwille van vermeende fouten. Als de rechtbank de ouders volgt, moet de verzekeringsmaatschappij betalen, maar die zet vervolgens de gynaecoloog aan de deur.»

Eerder raakte bekend dat het aantal keizersneden gevoelig was toegenomen. Van Wiemeersch: «Dat is een typisch voorbeeld van defensieve geneeskunde. Zo dekt de gynaecoloog zich in, omdat de kans op complicaties bij een keizersnede veel kleiner is dan bij een natuurlijke bevalling.»
Voor het hele artikel zie www.gva.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram