Nieuw bewijs voor verband tussen virale infectie en diabetes
nieuws
Kinderen die besmet zijn met een enterovirus, hebben bijna 50 procent meer kans op diabetes type 1. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in Taiwan, dat is gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.
Het is nog steeds niet opgehelderd hoe diabetes type 1 ontstaat. Sommige onderzoekers denken dat een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren ervoor zorgt dat het afweersysteem niet goed werkt. Virussen zouden bijvoorbeeld het afweersysteem uit evenwicht brengen, waardoor insuline-producerende cellen worden aangetast.
Eerder onderzoek toonde een duidelijk verband aan tussen het ontstaan van type 1 diabetes en de aanwezigheid van een bepaald eiwit (antiviraal type 1 interferon). Kinderen die type 1 diabetes kregen, hadden meer van dit eiwit. De grotere hoeveelheid eiwitten lijkt samen te hangen met infecties aan de bovenste luchtwegen, die vaak ontstaan tijdens griep of verkoudheid.
Volgens een aantal recente studies spelen enterovirussen zoals Coxsackievirus A en B mogelijk een rol in het ontstaan van diabetes type 1. De bekendste types enterovirussen zorgen voor verkoudheid en buikgriep. Dat wordt nu bevestigd door nieuw onderzoek in Taiwan. De onderzoekers volgden acht jaar lang meer dan 1 miljoen kinderen. Kinderen die een enterovirus hadden gehad, kregen veel vaker diabetes type 1 dan de kinderen zonder infectie (48 procent vaker). Vooral bij kinderen die op oudere leeftijd (ouder dan 10 jaar) werden besmet, steeg de kans op diabetes.