Chemo wist tijdelijk vingerafdruk

123-vingerafdruk-vergrootglas-09-16.jpg

nieuws Het veelgebruikte antikankermiddel capecitabine laat bij een deel van de patiënten hun vingerafdruk bijna volledig verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de Politie Den Haag.
Capecitabine is een van de meest gebruikte antikankermiddelen. Het wordt gegeven aan patiënten met borstkanker, dikkedarmkanker, endeldarmkanker en maagkanker.

Er bestond al langer een vermoeden dat dit middel de vingerafdrukken van patiënten kon aantasten, maar wat er precies gebeurt, was onbekend. Het Erasmus MC en de politie wilden het effect preciezer onderzoeken, omdat vingerafdrukken steeds belangrijker worden. Zo zijn ze nodig bij de aanvraag van het biometrische paspoort, voor het binnengaan van sommige landen en voor het inloggen op elektronische apparaten.

Aan het onderzoek hebben 150 patiënten meegedaan die samen 337 keer al hun vingerafdrukken hebben afgegeven. Bij 14% van de patiënten die capecitabine gebruikten waren de vingerafdrukken nagenoeg volledig verdwenen.
Het verlies van de vingerafdruk is tijdelijk. Twee tot vier weken na afloop van de behandeling komen de afdrukken weer ongewijzigd terug.
Patiënten met reisplannen kunnen het beste een brief met uitleg meenemen van de oncoloog.

Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram