Borstkanker tijdens de zwangerschap
dossier
Borstkanker tijdens de zwangerschap komt voor bij ongeveer 1 tot 3 vrouwen op 10.000. Anders gezegd wordt 1 tot 2% van alle borstkankers vastgesteld bij zwangere of zogende vrouwen. Een kwart van alle borstkankers bij vrouwen onder 35 jaar treedt op tijdens de zwangerschap. Voor vrouwen jonger dan 40 jaar gaat het om 15%.
Het is niet overtuigend vastgesteld dat borstkanker tijdens de zwangerschap agressiever is dan buiten de zwangerschap.
De diagnose wordt dikwijls wel wat later gesteld omwille van de problemen bij het vinden van een klein letsel in een onder de invloed van de zwangerschap vergrotende borst. Ongeveer 65% van de patiënten met borstkanker tijdens de zwangerschap hebben positieve okselklieren.
Diagnose
De diagnose gebeurt op dezelfde manier als bij een niet-zwangere vrouw.
Aangezien het hier gaat om borsten bij jonge patiënten is de gevoeligheid van de mammografie lager dan bij postmenopauzale patiënten.
Als men gebruik maakt van buikafscherming is met de moderne mammografische apparatuur de stralenbelasting op de foetus nagenoeg te verwaarlozen.
Behandeling
Tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap wordt meestal een mastectomie (borstamputatie) aangeraden.
In het derde trimester kan men ofwel overgaan tot het uitvoeren van een mastectomie of kan men afwachten tot na de geboorte van de baby die dan ter wereld wordt gebracht op 30 tot 32 weken.
Voor zover de nabestraling van de borst kan worden uitgesteld tot na de geboorte van het kind zijn er in principe geen bezwaren tegen een borstbesparende behandeling.
Radiotherapie tijdens de zwangerschap wordt vermeden. Chemotherapie kan in principe toegediend worden vanaf het tweede trimester en gaat gepaard met een heel klein risico op afwijkingen bij het kindje.
Wanneer chemotherapie wordt gegeven tijdens het eerste trimester van de zwangerschap bestaat er een hoog risico op abortus. Daarom kunnen slechts enkele geneesmiddelen gebruikt worden. Corticosteroïden die bij de volwassen patiënten dikwijls worden toegediend tegen misselijkheid en braken, worden best vermeden tijdens de zwangerschap.
Uitzaaiing naar de foetus of de placenta
Er zijn zeldzame rapporten bekend van uitzaaiing van het borstcarcinoom naar de placenta. Uitzaaiingen naar de baby werd voor het borstcarcinoom nooit beschreven, wel bijvoorbeeld voor melanoma en leukemie.