Zelfmeten stollingswaarde bloed leidt tot halvering risico op trombose

nieuws Mensen die anti-stollingsmedicatie gebruiken en die zelf de stollingswaarde van hun bloed controleren, kunnen hun risico op trombose met de helft verkleinen, in vergelijking met mensen die dit door een arts laten doen. Dat blijkt uit een literatuurstudie gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
In de studie werd het effect van zelfmeten op het risico op trombose gemeten en vergeleken met mensen die hun bloed via een armprik laten controleren door een zorgverlener. De zelfmeters bleken 49% minder risico te lopen op trombose.

Regelmatige controle van de stollingswaarde is noodzakelijk om de juiste dosering van medicatie te bepalen: teveel bloedverdunners geeft risico op bloedingen, te weinig verhoogt de kans op een stolsel wat kan leiden tot bijvoorbeeld trombose.

Naast het feit dat zelfmeters veel minder vaak een trombose hebben, neemt het aantal bloedingen als gevolg van de antistollingsmiddelen niet toe, zo blijkt uit het in The Lancet.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram