Minderen alcohol verlaagt bloeddruk

123-RR-stetosc-EKG-12-15.jpg

nieuws

Het is bekend dat overmatig alcoholgebruik het risico op hypertensie verhoogt. Maar het was nog onduidelijk of minder alcoholgebruik de bloeddruk daadwerkelijk verlaagt. Een nieuwe studie laat volgens 'Huisarts en Wetenschap' zien dat de bloeddruk tot 5 mmHg kan dalen door minder alcohol te drinken.

De onderzoekers voerden een literatuuronderzoek uit waarbij in  totaal bijna 3000 deelnemers uit voornamelijk westerse landen (EU en de Verenigde Staten) waren betrokken. De deelnemers waren gemiddeld 49,5 jaar oud, hadden een BMI van 27,1 kg/m2 en een systolische uitgangsbloeddruk van 137 tot 146 mmHg. Bij deelnemers die minder dan 2 eenheden (EH) alcohol per dag innamen, was er geen daling van de bloeddruk na verlagen van de alcoholinname. Maar bij verlaging van 3 EH per dag tot geen inname, bij mensen die meer dronken dus, daalde de bloeddruk gemiddeld -1,2 mmHg. Hoe meer men dronk, hoe groter de bloeddrukdaling als men stopte met drinken. Wie meer dan 6 glazen per dag dronk, daalde de systolische bloeddruk met gemiddeld -5,5 mmHg.

Deze cijfers laten zien dat elke vermindering helpt, maar dat het vooral bij zware drinkers loont om te stoppen. Dan kan zelfs een bloeddrukdaling worden bereikt die gelijk is aan die bij veelgebruikte antihypertensiva.

https://www.henw.org/nieuws/id546-minderen-alcohol-verlaagt-bloeddruk.html


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram