Stralingspaspoort registreert uw radiologische onderzoeken

nieuws Elk jaar schrijven artsen tal van onderzoeken voor waarbij radioactieve straling wordt gebruikt, zoals röntgenfoto's, mammografieën of CT-scans. Die onderzoeken hebben ook een nadeel: röntgenstraling brengt schade toe aan het DNA van cellen. En die schade kan jaren later tot kanker leiden. Het risico daarop stijgt bij elk stralingsonderzoek.

Hoeveel straling u in de loop van uw leven hebt gekregen, werd tot nu toe nog niet geregistreerd. Daar komt verandering in: universitaire ziekenhuizen en enkele grote privéklinieken starten met een 'stralingspaspoort'. Daarin wordt niet alleen opgetekend welke radiologische onderzoeken u al heeft ondergaan, maar ook aan welke dosissen u daarbij is blootgesteld. Bedoeling is dat de ziekenhuizen deze informatie onderling uitwisselen om te beletten dat patiënten blootgesteld worden aan repetitieve onderzoeken in korte tijd. De röntgenfoto bij de tandarts of de mammografie bij een privépraktijk blijven (voorlopig) uit het dossier.

Er komt ook een aanbevolen maximumstraling per medisch beeldvormingsonderzoek. Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft met de FOD Volksgezondheid en het Riziv tabellen opgesteld waarin de aanbevolen maximumstraling voor een bepaald type onderzoek wordt vermeld. Er zijn ook voorschrijfcriteria ontwikkeld om het beste beeldvormingsonderzoek bij een specifieke klacht te helpen kiezen.

Sinds 1 april 2014 bestaat er een substitutierecht voor radiologen, waardoor radiologen een aangevraagd onderzoek kunnen vervangen door een onderzoek dat meer aangewezen is volgens de richtlijnen voor goed gebruik (bijvoorbeeld een minder straling belastend onderzoek). Radiologen kunnen de dosisinstelling van de moderne scanners ook naar beneden bijstellen als ze oordelen dat een patiënt al te veel straling heeft gehad. Zeker voor CT-scans, waarbij een stralingsdosis vrijkomt die honderd tot vijfhonderd röntgenfoto’s kan belopen, kan dat veel verschil maken.
Ook wordt er werk gemaakt van een uitbreiding van het MRI-park, zodat er een betere spreiding en toegankelijkheid is voor alle Belgische patiënten. Dit is belangrijk, aangezien MRI-onderzoeken niet straling belastend zijn voor de patiënt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram