Bedwateren verbetert meestal spontaan

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
lakens-droog.jpg

nieuws Kinderen die bedwateren zullen er meestal spontaan uitgroeien. Behandeling is alleen nodig wanneer het bedwateren een probleem vormt voor het kind. Dat stellen nieuwe richtlijnen inzake bedwateren van de Canadian Pediatric Society (CPS). 


Bedwateren is zelden een gevolg van een fysiologisch of psychologisch probleem, aldus de Society. Bedwateren kan bijvoorbeeld ontstaan omdat het kind erg diep slaapt. Men dient zich pas zorgen te maken wanneer een kind ouder dan vijf jaar minstens twee keer per week bedwatert. Ook wanneer het bedwateren nog bestaat bij kinderen boven acht jaar, is er wellicht sprake van een psychologisch probleem (zoals een verstoord zelfbeeld). Men mag dan zeker niet bestraffend optreden, maar moet het kind eerder ondersteunen. 

De meest effectieve behandeling is een alarminstallatie die het kind wekt wanneer het in bed begint te plassen. Een dergelijk apparaat is echter enkel aan te raden voor kinderen die echt gemotiveerd zijn en kunnen rekenen op de steun van hun ouders. Het geneesmiddel Desmopressine kan eventueel gebruikt worden bij oudere kinderen voor een korte periode (bv. ter gelegenheid van een vakantiekamp of wanneer het bij vrienden blijft logeren).

Lees ook: Bedplassen (enuresis nocturna): oorzaken en behandeling
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram