Kinderen van rokende moeders slapen (te) diep.

nieuws In het kader van onderzoek naar de etiologie van het “Sudden Infant Death Syndrome” (SIDS) bleek dat kinderen van rokende moeders minder makkelijk te wekken waren of spontaan wakker werden in rugligging.

Slapen in buikligging en roken door de moeder worden nog steeds aangenomen als de belangrijke risicofactoren voor het “Sudden Infant Death Syndrome” (SIDS)of wiegendood. Wiegedood is verminderd door toedoen van voorlichtingcampagnes maar SIDS blijft de belangrijkste doodsoorzaak op zuigelingenleeftijd.
Het verminderd wekbaar zijn, wordt door een aantal studies als mogelijke oorzaak gezien voor het ontstaan van SIDS. In deze Australische studie werd gekeken of het roken van de moeder gedurende de zwangerschap een verminderde rijping van wekreflexen met zich meebrengt bij zuigelingen en of het ouder worden van de kinderen iets verandert in deze relatie.
De onderzoekers concluderen dat kinderen, waarvan de moeder gedurende de zwangerschap heeft gerookt, in diepe slaap een hogere drempel van wekbaarheid hebben in rugligging.

Bron: Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition 2002


Laatst bijgewerkt: september 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram