Geneesmiddelenagentschap waarschuwt tegen suppo’s op basis van essentiële oliën bij baby’s en jonge kinderen

nieuws In navolging van het Europees Geneesmiddelenbureau beveelt het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) aan om zetpillen die essentiële oliën (terpeenderivaten) bevatten ( EUCALYPTINE en EUCALYPTINE PHOLCODINE LE BRUN zetpillen in België) niet op eigen houtje te gebruiken bij kinderen jonger dan 30 maanden en bij kinderen met een voorgeschiedenis van koortsstuipen of epilepsie of een recente voorgeschiedenis van letsels aan de anus. Indien een arts deze producten toch voorschrijft, moet het voorschrift strikt opgevolgd worden.

Deze producten kunnen met name neurologische stoornissen, in het bijzonder koortsstuipen (convulsies), veroorzaken induceren bij zuigelingen en kleine kinderen. Ook kunnen deze geneesmiddelen lokale anorectale letsels veroorzaken (precancereuze gezwellen in de anus of het rectum).
Zetpillen die terpeenderivaten bevatten (kamfer, eucalyptol, niaouli, wilde thijm, terpineol, terpijn, citral, menthol en essentiële oliën van dennennaald, eucalyptus en terpentijn) worden gebruikt bij luchtwegproblemen (vooral hoest).

In België zijn de enige geneesmiddelen, onder vorm van zetpillen en die terpeenderivaten bevatten, EUCALYPTINE LE BRUN (bevat namelijk eucalyptol) en EUCALYPTINE PHOLCODINE LE BRUN (bevat namelijk kamfer en eucalyptol), zetpillen voor kinderen.
Het FAGG onderzoekt momenteel ook andere suppo’s die (een mengsel van) essentiële olie bevatten en die (nog) niet geregistreerd zijn als geneesmiddel maar mogelijk toch in België verkocht worden.

Uit voorzorg en in afwachting van een volledige evaluatie van de registratiedossiers van deze suppo’s, raadt het FAGG de ouders aan de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het gebruik ervan en het advies van de voorschrijvende arts of apotheker strikt na te leven.

Het FAGG raadt af om deze suppo’s op eigen initiatief te gebruiken bij kinderen jonger dan 30 maanden en bij kinderen met een voorgeschiedenis van koortsstuipen of epilepsie of een recente voorgeschiedenis van anorectale letsels.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram