Amerikaanse overheid adviseert HPV-vaccinatie van jongens

nieuws Het Advisory Committee on Immunization Practice, een officieel adviescomité voor vaccinaties van de Amerikaanse regering, adviseert om ook jongens van 11-12 jaar systematisch te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Op die manier wil het adviescomité de verspreiding van HPV tegengaan. Tot nu toe wordt het vaccin alleen aanbevolen voor meisjes.

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Het is een van de meest frequent voorkomende seksueel overdraagbare infectieziekten: meer dan 80% van de mensen loopt vroeg of laat een HPV-besmetting op. Die besmetting verloopt meestal onopgemerkt. Het virus komt het meest voor bij jongere mannen en vrouwen.
HPV is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Het kan ook andere kankers (zoals analekankers) en genitale wratten veroorzaken.

In ons land raadt de Hoge Gezondheidsraad HPV-vaccinatie aan voor volgende vrouwen:
- Meisjes van 10 tot 13 jaar
- Jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die nog geen seksueel contact gehad hebben.
- Bij jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die reeds seksuele betrekkingen gehad hebben, moet de vrouw in overleg met haar arts bekijken of vaccinatie nog zinvol is. Heb je weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat je geen HPV-infectie hebt opgelopen. In dat geval heeft vaccinatie zeker zin. Heb je al vaker seks gehad, dan is de kans groter dat je het virus hebt opgelopen. Vaccinatie heeft dan minder zin. Vaccinatie kan wel nog beschermen tegen de andere types HPV waarvoor het vaccin bedoeld is en waar je nog niet mee besmet bent.

Jongens kunnen net zo goed een HPV-infectie krijgen en doorgeven. Maar jongens krijgen geen baarmoederhalskanker, want ze hebben geen baarmoeder. Bij gebrek aan gegevens over de effectiviteit van deze vaccins bij mannen van gelijk welke leeftijd, doet de HGR op dit ogenblik geen uitspraak m.b.t. vaccinatie van jongens of mannen.

Meisjes uit het eerste jaar van het secundair onderwijs of die geboren zijn in 1999 (die dus 12 jaar oud zijn) kunnen zich in Vlaanderen gratis laten vaccineren tegen HPV.
Voor oudere meisjes (van 12 tot 18 jaar) is het vaccin niet gratis, maar wordt het gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering zodat het vaccin normaal 11 Euro kost. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram