Drinken en rijden blijft één van de grootste risico’s in het verkeer

nieuws Volgens het Europees Observatorium voor de Verkeersveiligheid (ERSO) is ongeveer één vierde van alle verkeersdoden in Europa te wijten aan drinken en rijden, terwijl slechts 1% van alle kilometers wordt afgelegd door bestuurders onder invloed.
Omgerekend naar ons land betekent dit dat vorig jaar meer dan 230 mensen stierven bij ongevallen waarin alcohol een rol speelde. Het is vooral in de weekendnachten dat het probleem verontrustend blijft: 41 % van de bestuurders die betrokken zijn bij een verkeersongeval is onder invloed van alcohol.

Vorig jaar werden in ons land tijdens de eindejaarsperiode bijna 215.000 ademtesten afgenomen. Vlaanderen heeft veel meer controles uitgevoerd (+ 11 %) dan het jaar voordien, terwijl we een aanzienlijke daling van het aantal controles vaststellen in Wallonië (- 23 %) en vooral in Brussel (- 36 %). Deze verschillen weerspiegelen zich in het gedrag: in Vlaanderen, zien we een lichte daling van het percentage bestuurders onder invloed van alcohol (van 3,4 naar 3,2 %). In Wallonië, deed zich een lichte stijging voor (van 4,4 naar 4,9 %). De situatie is daarentegen ernstiger in Brussel: het percentage bestuurders onder invloed van alcohol is er meer dan verdubbeld (van 4,6 naar 9,6 %). Op nationaal niveau is het percentage positieve bestuurders bijna identiek aan vorig jaar: 3,6 % (tegen 3,7 % in 2009-2010).


www.bob.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram