Ademtest voorspelt naderende astma-aanval

nieuws Uit onderzoek van het Maastricht UMC+ blijkt dat het via een eenvoudige ademtest mogelijk is om twee weken van tevoren een astma-aanval bij kinderen te voorspellen. Door deze vorm van diagnostiek kan de patiënt tijdig zijn medicatie aanpassen om een plotselinge verergering van astmaklachten te voorkomen. Dat zou het aantal ziekenhuisopnamen kunnen verlagen. De voorspellende ademtest is gebaseerd op het herkennen van specifieke stoffen in uitgeademde lucht.

Astma is een veelvoorkomende chronische luchtwegaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft en veel voorkomt bij kinderen. Benauwdheid en een piepende ademhaling zijn enkele van de symptomen die de longziekte kenmerken. Ook een astma-aanval (of zogeheten exacerbatie) is de meeste patiënten niet vreemd. Na weken- of maandenlang een rustig verloop van de ziekte te hebben, verergeren plotseling de symptomen. Dit komt door een ontstekingsreactie, die kan worden veroorzaakt door een virusinfectie, maar bijvoorbeeld ook door parfum, luchtverontreiniging, allergenen van huisstofmijt of contact met (huis)dieren. Een astma-aanval is een vervelende ervaring die patiënten ook angstig en paniekerig kan maken.

Preventie
Als je als patiënt namelijk tijdig weet dat de symptomen gaan verergeren dan kun je de zorg daarop aanpassen. Dat vergroot de kwaliteit van leven en zou kunnen voorkomen dat de patiënt moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Het meten van specifieke stoffen in uitademingslucht blijkt een voorspeller te zijn van een toekomstige astma-aanval. In de uitgeademde lucht zitten honderden zogeheten vluchtige organische stoffen (VOC's). Zeven daarvan blijken een astma-aanval tijdig te kunnen voorspellen. Worden deze specifieke stoffen gemeten, dan is het zeer waarschijnlijk dat de patiënt binnen veertien dagen een aanval krijgt. Dit bleek in 82% van de gevallen te kloppen.

Thuis meten
De betrouwbare voorspelling van de ademtest biedt kansen om de zorg voor jonge astmapatiënten te verbeteren. Het komt nog vaak voor dat astma bij kinderen niet goed genoeg onder controle is, doordat ze bijvoorbeeld een luchtweginfectie doormaken, worden blootgesteld aan allergenen, of niet structureel hun medicatie gebruiken. Het zou een uitkomst zijn als deze patiënten thuis via een eenvoudig apparaatje konden zien dat er een astma-aanval zit aan te komen en daar preventieve maatregelen voor kunnen nemen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram