Artrosepatiënten functioneren beter door internetprogramma

123-knie-pijn-artrose-blessure-170-05.jpg

nieuws Patiënten met artrose aan hun knie of heup hebben minder pijn na het volgen van een internetprogramma om meer te bewegen. En wandelen, fietsen en boodschappen doen gaan daarna aanmerkelijk beter. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse NIVEL.

Patiënten beleven artrose als slijtage in hun gewrichten. Ze hebben veel pijn als ze bewegen, waardoor ze geneigd zijn dit steeds minder te gaan doen. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht waarin de artrose en de gevolgen ervan alleen maar erger worden. De precieze oorzaak van artrose is nog steeds niet achterhaald. Wel is inmiddels duidelijk dat de artroseklachten door matig intensief bewegen kunnen afnemen.

Na het drie maanden volgen van het door het NIVEL ontwikkelde internetprogramma 'Artrose in beweging' (Join2move) functioneren de deelnemers beter in het dagelijkse leven. Activiteiten zoals traplopen, hurken, wandelen en boodschappen doen zijn gemakkelijker geworden en ze hebben minder pijn. Het programma maakt artrosepatiënten ervan bewust dat ze ondanks de pijn toch meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat verergert de artrose niet. Ze hebben het gevoel dat het beter gaat, ze merken dat ze minder pijn hebben en ervaren minder belemmeringen in hun dagelijkse leven. Het programma werkt ook als een stok achter de deur om regelmatig te bewegen.

Van de patiënten die het programma volgen heeft 44% na drie maanden minder last van de artrose, in de controlegroep is dat slechts 7%. De deelnemers aan het programma blijken na een jaar meer te bewegen dan de controlegroep. Pijn en dagelijks functioneren blijven na een jaar op het verbeterde niveau, maar het verschil is niet significant met de controlegroep.
Voor het onderzoek naar de effectiviteit werd een groep van 100 patiënten met artrose aan knie en heup die 9 weken lang het internetprogramma 'Artrose in beweging' volgden, vergeleken met een even grote controlegroep die het programma niet volgde. Er werd een meting gedaan aan het begin, na drie maanden en na een jaar.

De website www.artroseinbeweging.nl is vrij te gebruiken door mensen met artrose.
www.nivel.nl/nieuws/artrose-minder-pijn-en-makkelijker-bewegen-door-internetprogramma


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram