Ondersteunende medicatie om te stoppen met roken

nieuws Nicotine in tabak is zeer verslavend. Stoppen met roken eist dus voldoende motivatie. Ernstig verslaafde rokers die wensen te stoppen krijgen best ondersteunende medicatie.
Nicotinevervangende therapie biedt nicotine aan zonder de kanker- en aderverkalkingverwekkende producten in de tabaksrook. Je moet 14 rokers behandelen om één extra roker te helpen stoppen. Er is geen bewijs dat de ene of de andere toedieningswijze (kauwgom, pleisters, sprays,...) beter is.

Bupropion is een middel tegen depressie dat de ontwenningsverschijnselen tegengaat. Er is geen noemenswaardig verschil tussen de doeltreffendheid en kosten van bupropion en nicotine vervangende therapie. Er zijn aanwijzingen dat 150 mg bupropion per dag hetzelfde effect heeft als 300 mg. Gezien de nevenwerkingen is één enkele dosis, 's morgens in te nemen, dan beter dan twee.
Nortryptiline, ook een middel tegen depressie, kan een veiliger en goedkoper alternatief zijn voor bupropion, maar er zijn minder gegevens over bekend.
Er is geen bewijs dat alternatieve methoden zoals acupunctuur of hypnose werken.

bron: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg, www.kenniscentrum.fgov.be

Laatst bijgewerkt: juni 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram