Regelmatig matig alcoholgebruik vermindert spermakwaliteit

123-bier-alcoh-flesje-170-10.jpg

nieuws Regelmatig matig alcoholgebruik, namelijk vijf glazen per week, vermindert de spermakwaliteit en de hormoonconcentraties in gezonde jonge mannen. Hoe meer men drinkt, hoe slechter de spermakwaliteit. Dat blijkt uit een Deens onderzoek bij ruim 1200 jonge Deense mannen tussen 18 en 25 jaar, online gepubliceerd op BMJ Open (http://bmjopen.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmjopen-2014-00005462).

De deelnemers aan de studie dronken gemiddeld 11 glazen in de week voor hun spermatest. Bij diegenen die slechts occasioneel dronken (binge drinking), werd slechts een beperkte invloed op de spermakwaliteit vastgesteld. Wel werd een verandering in hormoonconcentraties gemeten: een verhoging van het testosteron en een daling van het sekshormoon bindend globuline (SHBG). Bij mannen die wekelijks meer dan 5 glazen alcohol dronken, werd wel een sterke daling van de spermakwaliteit vastgesteld (aantal en bewegelijkheid van zaadcellen). Hoe meer ze dronken, hoe slechter de spermakwaliteit. Bij diegenen die geregeld 40 glazen per week dronken, is het totaal aantaal zaadcellen met 40% gedaald, het aantal normale zaadcellen met ruim 50%
De auteurs stippen aan dat ze met dit onderzoek niet met zekerheid kunnen aantonen dat alcohol de spermakwaliteit negatief beïnvloedt. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat mannen met slecht sperma ongezonder leven en meer drinken. Maar dierstudies tonen wel een verband tussen alcohol en verminderde spermakwaliteit. Ze adviseren dan ook om bij kinderwens niet te veel te drinken.


Laatst bijgewerkt: november 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram