Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom vraag je beter geen schijfje citroen voor je glas water

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vind je een gewoon glas water maar een beetje saai en vraag je dus steevast om een schijfje citroen op café? Misschien toch nog twee keer nadenken de volgende keer, want volgens de auteur van 'The Secret Life of Germs' vind je op de schijfjes allerlei viezigheid terug, tot zelfs uitwerpselen.

Blijkbaar zijn niet alleen de borrelnootjes op café een broeihaard van bacteriën, maar delen ook de schijfjes citroen in diezelfde miserie. Volgens Philip Tierno, professor microbiologie en auteur van 'The Secret Life of Germs', bewijzen zijn testen dat heel wat citroenpartjes besmet zijn met huidschilfers, vocht afkomstig van de luchtwegen (lees: snot en speeksel) en restanten van uitwerpselen.

Uit een studie uit 2007, waarbij schijfjes citroen in 21 verschillende restaurants getest werden, was al gebleken dat zowat 70 procent van de geteste schijfjes besmet waren met bacteriën, waarvan sommige schadelijk waren. "Mensen raken de citroen aan, snijden hem, doen de citroen in een voorraadbakje en nemen hem later opnieuw vast om hem in je glas te doen". Je kan de citroen nog zo vaak wassen, dat heeft weinig zijn wanneer de horecamedewerkers hun handen niet regelmatig wassen. "Handen wassen gebeurt vaak te weinig, zeker na een toiletbezoek. Er zijn veel studies die dat uitwijzen", zegt Tierno.

Het goede nieuws? Als je een alcoholisch drankje bestelt, zal de alcohol de bacteriën doden. Al geldt dat niet voor mixdrankjes, waar de alcohol gemengd wordt met frisdrank en dus niet sterk genoeg meer is voor de bacteriën.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160829_02443794


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram