Is matig alcoholgebruik echt gezond?

nieuws Er zijn de voorbije jaren heel wat studies verschenen die moeten aantonen dat matig alcoholgebruik (één à twee glazen wijn of bier) de kans op onder meer hart- en vaatziekten zou verminderen. Een nieuwe studie in het tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs plaatst daar grote vraagtekens bij.

De nieuwe studie analyseerde de gegevens van 87 eerdere studies om na te gaan of matige drinkers inderdaad langer leefden dan niet-drinkers. Volgens de onderzoekers waren de eerdere onderzoeken vaak van matige kwaliteit. Een van de grootste problemen was de definitie van niet-drinkers waarmee de matige drinkers werden vergeleken. Vaak ging het bijvoorbeeld om mensen die om gezondheidsredenen niet meer dronken. Ook werd de alcoholconsumptie meestal gemeten aan de hand van verklaringen van de deelnemers, wat niet altijd betrouwbaar is.

Indien rekening werd gehouden met dat soort fouten, bleken matige drinkers nauwelijks langer te leven dan de niet-drinkers. Occasionele drinkers (één à twee dranken per week) bleken daarentegen het langst te leven. Volgens de onderzoekers is de kans heel klein dat dit een gevolg is van het occasioneel alcoholgebruik.
Volgens de onderzoekers schaadt matig drinken waarschijnlijk de gezondheid niet. Maar het is fout om te denken dat men voor de gezondheid dagelijks enkele glazen zou moeten drinken.

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram