Diagnose ADHD wordt te snel gesteld

nieuws Wat velen reeds vermoedden is nu ook wetenschappelijk aangetoond door onderzoekers van universiteiten in Zwitserland en Duitsland: de diagnose ADHD wordt vaak gesteld op basis van onduidelijke vuistregels in plaats van duidelijke criteria. Het onderzoek verscheen in het vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology.

1000 kinder- en jeugdpychiaters en –psychotherapeuten werden ondervraagd. 473 daarvan moesten voor een fictieve patiënt een diagnose en behandeling te geven. Slechts in één van de vier gevallen voldeed de patiënt aan de ADHD-criteria. Veel therapeuten bleken alleen af te gaan op symptomen als motorische rusteloosheid, concentratiegebrek en impulsiviteit. Ook het geslacht bleek een rol te spelen: jongens kregen vaker de diagnose ADHD dan meisjes. Mannelijke psychiaters stelden ook vaker de diagnose ADHD dan hun vrouwelijke collega's.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram