Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

In dit artikel
Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

dossier

Voedselvergiftiging is een maag-darminfectie die je krijgt door het eten van besmet, bedorven of giftig voedsel. Meestal wordt voedselvergiftiging veroorzaakt door bacteriën, maar ook virussen of parasieten zijn een mogelijke ziektebron. Kort na de infectie ontwikkel je maag- en darmklachten die je meestal gewoon kan uitzieken.

Lees ook: Listeria: wat zijn de symptomen bij besmetting?

Lees ook: Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?

Besmetting

Getty_voedselvergiftiging_buikpijn_2023.jpg

© Getty Images

De ziekteverwekkers bij een voedselvergiftiging zijn te vinden op bijna al het voedsel dat mensen eten. Door de warmte van het koken worden ze meestal gedood voordat ze ons bord bereiken. Voedsel dat men rauw eet, is een veel voorkomende bron van voedselvergiftiging omdat het niet gekookt wordt.
Soms komt voedsel in contact met de organismen in uitwerpselen of braaksel. Die kans is het grootst als een zieke persoon voedsel bereidt en zijn handen niet wast voor het koken.
Vlees, eieren en zuivelproducten worden vaak besmet. Ook water kan besmet zijn met ziekteverwekkende organismen.

Lees ook: De verschillende soorten voedselinfectie tijdens de zwangerschap

Symptomen

Drie uur tot drie dagen na de infectie kan je last krijgen van:

De symptomen houden meestal enkele uren tot enkele dagen aan. In de meeste gevallen ben je na 24 uur klachtenvrij.

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Wat kan je doen?

Voedselvergiftiging gaat meestal vanzelf over. Je kan wel proberen om de symptomen te verminderen en complicaties te voorkomen, vooral uitdroging.
Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt. Daarnaast moet je verloren vocht en elektrolyten vervangen. Dat doe je door:

  • Veel vloeistoffen te drinken, bij voorkeur met orale rehydratiezouten (ORS) om verloren elektrolyten te vervangen. Zo blijft de zout- en vochtbalans in het lichaam in evenwicht.
  • Voortdurend vocht innemen, zelfs als het braken aanhoudt, door kleine hoeveelheden water te nippen of ijsblokjes in de mond te laten smelten.

Geleidelijk aan kan je weer beginnen met eten. Je kan gewoon eten waar je zin in hebt, maar let erop dat je geen te grote porties eet om je maag en darmen niet te belasten.
Tegen misselijkheid en diarree kan je medicatie innemen. Dit vermindert de ziekteduur echter niet, maar kan wel symptomen bestrijden. Bespreek dit eerst met je arts.

Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.thuisarts.nl
https://www.etos.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram