Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?

unspl-kruiden-voeding.jpg

nieuws

Onderzoekers hebben de impact van kruiden en specerijen op de darmgezondheid bestudeerd en ontdekten dat dagelijkse consumptie van polyfenolen in onder andere peper, kaneel en knoflook de samenstelling van microbiota kan beïnvloeden ten gunste van goede bacteriën. 

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Een gezond darmmicrobiota betekent een sterker immuunsysteem, een betere spijsvertering en een betere mentale gezondheid. Het is al aangetoond dat het mogelijk is om het aantal goede bacteriën te verhogen door bijvoorbeeld gefermenteerd voedsel te eten of probiotica in te nemen, maar sinds enkele jaren onderzoeken wetenschappers ook de invloed van polyfenolen op onze darmgezondheid.


Wat zijn polyfenolen?

Polyfenolen zijn fytochemicaliën, dat wil zeggen verbindingen die voorkomen in veel plantaardig voedsel (fruit, groenten, granen, thee, rode wijn, chocolade, enz.). Ze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat ze cellen kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Zo bieden ze bescherming tegen verschillende aandoeningen (diabetes, hartaanvallen, enz.).


Welke invloed hebben polyfenolen op de microbiota?

Eerder onderzoek suggereerde al dat polyfenolen de darmgezondheid kunnen verbeteren. Ze zouden de groei van nuttige bacteriën stimuleren, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, terwijl ze de groei van ziekteverwekkende bacteriën remmen.

Bovendien zouden polyfenolen prebiotische effecten hebben. Dit betekent dat ze als voedsel kunnen dienen voor bepaalde stammen van darmbacteriën, waardoor hun groei en metabolische activiteit wordt bevorderd.

Lees ook: Kan prebiotica het mentale welzijn verbeteren?

Kruiden en specerijen als bron van polyfenolen

Onderzoekers van de National University of Natural Medicine in Portland (Oregon) hebben onlangs gekeken naar de invloed van kruiden en specerijen op de darmgezondheid. Kruiden en specerijen zijn rijk aan polyfenolen. In het onderzoek werden gegevens van 96 gezonde volwassenen geanalyseerd. Eerst werden stoelgangstalen genomen om het microbiële DNA van de deelnemers te identificeren. Daarna werd hun dagelijkse consumptie van kruiden en specerijen onder de loep genomen.

De onderzoekers keken vooral naar de consumptie van 6 voedingsmiddelen: zwarte peper, kaneel, gember, ui, knoflook en kurkuma.

Statistische analyses vergeleken vervolgens de diversiteit van de darmmicrobiota en de link met de inname van polyfenolen.

Lees ook: De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest

Meer goede darmbacteriën bij hoge polyfenolconsumptie

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de hoeveelheid geconsumeerde polyfenolen geen invloed had op de algehele microbiële diversiteit. Met andere woorden, of de deelnemers nu weinig, veel of veel van deze kruiden aten, veranderde niets aan het type bacteriën dat in de stoelgangstalen werd aangetroffen. Maar het had wel invloed op de hoeveelheid goede bacteriën

Deelnemers die meer polyfenolen consumeerden, hadden een hogere concentratie goede bacteriën, namelijk Lactobacillus en Sutterella. Lactobacillus helpt darmstoornissen voorkomen. Daarnaast hadden deze deelnemers een lager aantal schadelijke bacteriën (Eubacterium ventriosum, van de Ruminococcus torques groep, Bacteroides en Enterococcus). 

De auteurs van de studie zijn overtuigd dat “de consumptie van grotere hoeveelheden polyfenolen een darmomgeving kan bevorderen waarin opportunistische en pathogene bacteriën in kleinere hoeveelheden vertegenwoordigd zijn dan bacteriën met potentieel minder virulente eigenschappen".

De resultaten van het onderzoek tonen dus aan dat het mogelijk is dat bepaalde specerijen en aromatische kruiden een positieve invloed hebben op het darmmicrobioom, wat zou kunnen leiden tot een verbetering van de algemene gezondheid.

Welke kruiden bevatten de meeste polyfenolen?

De specerijen in de dagelijkse voeding die de meeste polyfenolen bevatten zijn kaneel, kruidnagel en piment. Daarna komen basilicum, oregano en laurier, gevolgd door tijm, komijn, rozemarijn, peterselie, salie, kurkuma en zwarte peper. Ook knoflook, ui, gember, koriander, cayennepeper, munt en paprikapoeder bevatten polyfenolen.

Bronnen:
https://www.mdpi.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.news-medical.net

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram