Wat is Kind en Gezin precies en wat mag je verwachten?

dossier

Tijdens je zwangerschap gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Eentje met minikleertjes, kinderstoelen en kwijldoekjes. Als ouder wil je uiteraard dat je kindje niets tekort komt, zodat hij zich ten volle kan ontwikkelen. Kind en Gezin ondersteunt jullie daarbij. Sarah Cauberghs, verpleegkundige bij Kind en Gezin, legt uit wat je precies kan verwachten de komende maanden en jaren.

Wat is Kind en Gezin?

Kind en Gezin is een overheidsinstelling met consultatiebureaus over heel Vlaanderen, die op systematische wijze de groei en ontwikkeling van jonge kinderen en hun gezin opvolgt, tot de kinderen op 2,5 jaar naar school gaan en het CLB de opvolging overneemt.

De dienstverlening van Kind en Gezin is volledig gratis en ook vrijblijvend. Dat wil zeggen dat je, hoewel je als ouder of opvoeder wel verplicht bent om je kind te laten opvolgen, dat niet per se door Kind en Gezin hoeft te gebeuren. Het kan bijvoorbeeld ook door een kinderarts of huisarts. Zolang je kindje maar wordt opgevolgd dus, en ook tijdig het poliovaccin toegediend krijgt. Daarvan krijg je bij de laatste vaccinatie een attest, dat je nadien aan het gemeentehuis of stadhuis moet bezorgen als bewijs.

We horen vaak dat ouders sceptisch staan tegenover Kind en Gezin, omdat ze denken dat ze verplicht zijn om ons toe te laten in hun gezin, en omdat ze ons beschouwen als een controleorgaan. Ik krijg dan bijvoorbeeld letterlijk de vraag ‘Wilt u het kamertje zien?’ Dat hoeft dus absoluut niet, tenzij je zelf vragen hebt over het kamertje, of als je fier bent en het graag wíl tonen (lacht). Maar voor alle duidelijkheid: wij doen geen controles. Wij komen enkel aan huis met de bedoeling om de ouder te ontlasten. In uitzonderlijke situaties, zoals bij vermoeden van kindermishandeling, kan de insteek van een huisbezoek uiteraard anders liggen, maar dat is een andere zaak. Als Kind en Gezin willen we vooral transparant en open werken. We willen elke stap met de ouders bespreken, telkens in het belang van het kind en het gezin in kwestie.

Wat doet Kind en Gezin?

De opvolging van Kind en Gezin start idealiter al tijdens de zwangerschap. De ouder kan zelf contact opnemen of de lokale medewerker doet dit, zodat er samen met de ouder(s) een startgesprek gepland kan worden. Dit is bij voorkeur een huisbezoek, maar kan eventueel ook telefonisch. Tijdens dit contact wordt de werking toegelicht en kunnen al een heel aantal onderwerpen worden aangekaart zoals veilig slapen, het Groeipakket

Ik vind deze bezoeken persoonlijk superinteressant. We kunnen peilen of de ouders realistische verwachtingen hebben in verband met de gezinsuitbreiding, we kunnen al tal van antwoorden geven op administratieve vragen, er kunnen al heel wat onzekerheden worden besproken enzovoort. Daarnaast is dit een goed moment om kennis te maken met de dienstverlener van Kind en Gezin, een verpleegkundige meestal, die het hele traject ook jouw aanspreekpunt blijft. Wij kijken ook echt mee uit naar de komst van het kindje, en worden vaak al per sms op de hoogte gebracht als de kleine spruit er is.

Een overzicht van de vaste consultaties vind je hier.

Daarnaast bieden we indien gewenst ook:

  • Opvoedingsondersteuning, zowel individueel als in groep, bijvoorbeeld workshops.
  • Gezinsondersteuning door gezinsondersteuners/ervaringsdeskundigen/sociaal werkers/…
  • Ondersteuning bij verontrusting: dit kan gaan over vermoedens van intrafamiliaal geweld, onveilige situaties...
  • Ondersteuning bij financiële noden: doorverwijzen naar juiste partners die kunnen bijdragen, aanvragen tegemoetkomingen…
  • Doorverwijzing naar 101-diensten zoals een Speelbabbel enzovoort.

Lees ook:


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram