Brein reageert beter op suiker dan op zoetstoffen

Laatst bijgewerkt: juli 2019
123--hand-suiker-zoet-05-17.jpg

nieuws

Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light. Je brein reageert namelijk beter op suikers dan op zoetstoffen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC. 

Het onderzoek begon met de vraag wat verschillende soorten suikers en zoetstoffen met je brein doen. Tegenwoordig wordt suiker in steeds meer producten vervangen door zoetstoffen, met de gedachte dat dit gezonder is. Maar uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met overgewicht niet afneemt ondanks dat er minder suikerhoudende en meer light-producten worden genuttigd. Er lijkt dus meer aan de hand.

Uit MRI-scans van gezonde personen blijkt dat het brein snel en sterk reageert op inname van glucose, maar minder op andere suikers en nauwelijks op zoetstoffen. Na het drinken van een glucosedrankje wordt de activiteit en de overdracht van signalen binnen het brein minder. Het lijkt erop dat er een soort verzadiging optreedt. Alsof de hersenen weer in ruststand gaan nadat de calorieën binnen zijn. Bij drankjes met zoetstoffen, zoals sucralose, en andere suikers, zoals fructose en sucrose, zagen de onderzoekers dit effect niet of minder. Dat past bij de theorie dat het brein vooral reageert op de calorieën en niet op de smaak. In zoetstoffen zit nauwelijks of helemaal geen energie, waardoor het brein dus minder sterk reageert. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram