Meer vis in de keuken: tips

Laatst bijgewerkt: november 2018

dossier

Vis past in een gezonde keuken
Zowel magere als vette vissoorten passen in een gezonde keuken en bieden voor elk wat wils. Magere vis past perfect in lijnvriendelijke menu's, maar ook vette vis biedt gezonde voordelen. Zij vormen een schat aan omega 3-vetzuren en zijn doorgaans magerder dan vette vleessoorten. Twee keer per week vis op het menu is de boodschap.

Variatie troef

123-rauwe-vis-08-15.jpg

Op culinair vlak zijn er met vis mogelijkheden zat. Er is vooreerst een ruim visaanbod. Varieer en kies vis van het seizoen. (seizoenskalender van de vis). Er bestaan ook veel verschillende visbereidingen en vis past bij diverse eetmomenten: als voor- of hoofdgerecht, in soep, bij de broodmaaltijd of een lichte lunch en als hapje bij een drankje. Voor je het weet, eet je gemakkelijk 2 keer per week vis.

't is zo klaar

  • Vis pocheren doe je in een heerlijk geurende bouillon die net onder het kookpunt blijft (80-90°C). De vis mag in elk geval nooit koken. Anders verliest hij te veel van zijn fijne smaak. Reken 2 liter pocheervocht voor 1 kg vis. Kleine vissen zijn in 2 tot 4 minuten gaar.
  • Vis stomen gebeurt boven hete waterdamp onder een deksel. Leg de vis op een bedje van groenten en aromatische kruiden. Naargelang de dikte en de grootte van de vis varieert de stoomtijd van 5 tot 15 minuten.
  • Vis stoof je in een bodempje vocht (water, bouillon, citroensap of witte wijn) en eventueel op een bedje van gesneden groenten. Zet een deksel op de pan, dan droogt de vis niet uit en ontstaat er een kruidig vocht dat je kan gebruiken als basis voor een fijne vissaus.
  • Vis grillen of roosteren kan in de zomer ook op de barbecue.
  • Vis ‘en papillot’ is vis die je ruim inpakt in aluminiumfolie samen met fijngesneden groenten en kruiden en eventueel een scheutje wijn. Je kan de gevulde papillot zowel in de oven als op de gril of op de barbecue laten garen.
  • Vis bereiden in de microgolfoven in een klein bodempje vocht (max. 1 cm) kan ook. Visfilets dek je best af. Hele vissen bereid je beter in een open schaal. Schik de dunnere delen van de vis altijd in het midden want aan de rand van de schaal werken de microgolven sterker dan in het midden. Respecteer nauwgezet de bereidingstijden. Laat de vis na de bereiding afgedekt een minuutje rusten, dan kan de hitte zich goed verdelen.

Mama, ik lust geen vis!

Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Hoewel, naarmate de vis minder op vis lijkt, zijn ze er vaak wel voor te vinden. Denk maar aan het succes van de spijtig genoeg nogal vetrijke vissticks. Ziehier enkele tips om kinderen te verleiden tot een gezonde portie vis.

  • Een slecht terechtgekomen graatje kan zorgen voor een levenslange afkeer voor vis. Kies dus altijd voorvisfilets of moten zonder graten.
  • Camoufleer de vis met een aantrekkelijk jasje: bv. gepaneerd, in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, met tomatensaus, in een lekkere eenpansmaaltijd, enz.
  • Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn: bv. met puree, met appelmoes of ander fruit, met worteltjes, met spaghetti, in lasagne, op pizza, enz.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram