Voor u gelezen op De Standaard

Let op voor CO in de badkamer

Laatst bijgewerkt: January 2014
badk-stand-170_01__.jpg

nieuws Negenentwintig procent van de ongevallen met CO-vergiftiging vindt in de badkamer plaats. Dat blijkt uit de cijfers van het Antigifcentrum, die dinsdag gepubliceerd worden door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Uit de meest recente statistieken van het Antigifcentrum blijkt dat in 2012 in totaal 1.240 mensen een CO-vergiftiging opliepen. Drieëntwintig van hen kwamen om het leven.

Drie kwart van alle slachtoffers liep de koolstofmonoxidevergiftiging op in de woning. Meer specifiek gebeurde 29 procent van de ongevallen in de badkamer, 23 procent vond dan weer plaats in de woonkamer. Weinig verrassend blijken vooral de toestellen die warmte of warm water moeten produceren, daarbij de boosdoener te zijn (64 procent).

CO-vergiftiging ontstaat bij slechte verbranding van gas, kolen, stookolie, olie, benzine of hout. Omdat je het gas niet ziet of ruikt, wordt het ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. De eerste symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Wie met die symptomen geconfronteerd wordt, wordt aangeraden om onmiddellijk de ramen en deuren te open om de ruimte te verluchten.

Om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen, raadt de FOD Binnenlandse Zaken ook aan om jaarlijks de geiser te laten controleren door een vakman en om defecte toestellen van ouder dan 20 jaar te laten vervangen. De CO-melders uit doe-het-zelfzaken zijn niet per definitie een hulpmiddel, omdat die vaak te traag reageren en daardoor een vals gevoel van veiligheid geven.

zie ook artikel : Koolstofmonoxide -vergiftiging (of CO-vergifitiging)

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140128_00951340
verschenen op : 28/01/2014 , bijgewerkt op 28/01/2014
De Standaard
pub