Wereld Glaucoom Dag: Oogcontrole voor iedereen boven de 40

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wereldwijd is glaucoom of 'groene staar' één van de belangrijkste en vermijdbare oorzaken van blindheid. Ongeveer 2% van de Belgen boven de leeftijd van 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het te weten. Dit cijfer stijgt tot 4% bij oudere personen. De kans op glaucoom ligt duidelijk hoger bij personen waarvan een familielid getroffen is door de ziekte.
Bij glaucoom sterven de oogzenuwcellen langzaam af, meestal door een verhoogde oogdruk. Omdat de dode cellen niet vervangen kunnen worden, is het verlies aan gezichtsvermogen definitief.

Glaucoom verloopt meestal pijnloos waardoor zowat de helft van de mensen niet weet dat ze glaucoom hebben. Het gezichtsveld vernauwt, maar de hersenen compenseren dit verlies, zodat de ziekte pas in een late fase vastgesteld wordt wanneer het gezichtsvermogen onherroepelijk is aangetast.
Wat er eerst, en steeds verder, wordt aangetast is het gezichtsveld. Het gezichtsveld is het beeld dat een oog kan overzien terwijl het niet beweegt. Als daar heel traag stukken uit verdwijnen, valt dat minder snel op. Daarbij komt nog dat de verdwenen stukken niet als zwarte vlekken in het gezichtsveld verschijnen. Want die stukken worden ingevuld door de hersenen, aan de hand van de informatie die de hersenen over de omliggende zones in beeld ontvangen. Pas als er nog heel weinig informatie uit het oog naar de hersenen komt, zakt het door de hersenen gebouwde kaartenhuis in elkaar, en word je brutaal geconfronteerd met je zware handicap. Op dat moment heeft het oog al vrijwel het volledige gezichtsveld verloren. In laatste instantie verliest het ook nog het scherptezicht, en is het dus volledig blind. Meestal zijn beide ogen aangetast, maar het ene oog is vaak meer aangetast dan het andere.

Daarom wordt iedereen boven de 40 aangeraden om de twee jaar een oogcontrole te laten uitvoeren, en boven de 65 om het jaar, ook wanneer er geen directe klachten zijn. Bloedverwanten van glaucoomlijders en diabetici lopen een grotere kans op het ontwikkelen van glaucoom. Zij moeten hun ogen minstens éénmaal per jaar laten controleren.

Bij een oogcontrole meet een oogarts de oogdruk en wordt de oogzenuw onderzocht. Een verhoogde oogdruk kan verlaagd worden met aangepaste oogdruppels, met een laserbehandeling of met een heelkundige ingreep.
Zeldzamere vormen van glaucoom veroorzaakt door een verminderde bloeddoorstroming, kunnen oogartsen ontdekken door een abnormale uitholling van de oogzenuw op te sporen.
pub