Overschatting risico’s medicatie tijdens zwangerschap

123-zw-buik-medic-06-16.jpg

nieuws Vrouwen die in verwachting zijn overschatten de risico's van het gebruik van medicijnen. Daardoor neemt tweederde bewust geen medicatie bij zwangerschapskwalen. Maar het niet gebruiken van geneesmiddelen kan in sommige situaties een averechts effect hebben op de foetus. Dat blijkt uit onderzoek in Engeland gepubliceerd in het International Journal of Clinical Pharmacy, waarover Vakblad Vroeg bericht.
De onderzoekers lieten 1.120 vrijwilligers online een enquête uitvoeren. Daarin werd gevraagd naar hun lichamelijke gesteldheid tijdens de zwangerschap.

Resultaten
De respondenten werden gevraagd van welke typische zwangerschapskwalen zij last hadden tijdens de draagtijd. Hierbij valt te denken aan misselijkheid, maagzuur, constipatie, verkoudheid, urineweginfectie, bekkenpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. Daarna moesten de vrouwen vertellen of ze bewust geneesmiddelen hadden vermeden en moesten zij voedsel, medicijnen en andere substanties beoordelen op schadelijkheid voor de foetus op een schaal van nul tot tien. Medicijnen die werden vermeden waren onder andere paracetamol, ibuprofen en hoest- en verkoudheidsmiddelen. In totaal nam 72 procent van de respondenten bewust geen medicatie terwijl zij in verwachting was.

Gevolgen
Volgens de onderzoekers is medicijnontwijkend gedrag niet altijd nodig. "We zagen dat een groot aantal vrouwen dacht dat het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap onveilig is en het daarom niet namen. Het is echter wel veilig." De onderzoekers beweren dat het terughoudende gedrag rondom geneesmiddelen zelfs gevaarlijk kan zijn. "Een van de meest verontrustende bevindingen is dat vrouwen die een urineweginfectie hadden daar geen medicatie voor namen. Juist een onbehandelde urineweginfectie kan gevaarlijk zijn voor de foetus." De onderzoekers hopen dat door het onderzoek vrouwen zich beter laten informeren rondom mogelijke behandelingen rondom zwangerschapskwalen.

Laatst bijgewerkt: juni 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram