Hoe gaat geslachtsverandering in zijn werk?

123_geslachtsverandering_2021.jpg

dossier Als trans persoon voel je je geboren in het verkeerde lichaam. Welke verdere stappen je daarin onderneemt, kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Sommigen hebben genoeg aan enkele eenvoudige aanpassingen om zich beter in hun vel te voelen zoals aangepaste kledij, pruiken, borstprotheses of ze meten zichzelf een nieuwe voornaam aan die beter past bij hun ware identiteit. Anderen kiezen ervoor om daadwerkelijk van geslacht te veranderen.

Voorbereiding
Alvorens een operatie mogelijk is, zal de dokter je doorverwijzen naar een psycholoog of iemand die gespecialiseerd is in genderkwesties. Die persoon zal oordelen of je daadwerkelijk een trans persoon bent en uitleggen wat de impact is van een geslachtsoperatie. 

Als die gesprekken succesvol zijn verlopen, kan je starten met hormoontherapie, eventueel aangevuld met operaties. Maar hormoontherapie is altijd de eerste stap. Als je hormonen krijgt toegediend, kan je namelijk al een beetje proeven van hoe je leven er na een geslachtsoperatie zou uitzien. En deze therapie is nog omkeerbaar.

Lees ook: Nieuwe website over transgenderzorg

Vormen van hormoontherapie
Trans mannen – personen met een (overwegend) mannelijke genderidentiteit maar vrouwelijk geboortegeslacht - krijgen testosteron toegediend. Daardoor ontwikkelen ze mannelijke kenmerken zoals een lagere stem en haargroei. Voor trans vrouwen geldt het omgekeerde: bij hen worden testosteronniveaus afgeremd en ze moeten daarnaast oestrogenen innemen. De haargroei stopt daardoor (grotendeels), het lichaam neemt rondere vormen aan en de stem wordt hoger. 

Na de proefperiode (van meestal een jaar) heb je de kans om je transformatie te vervolledigen door onder het mes te gaan. Daarvoor bestaan heel wat chirurgische ingrepen: een stemoperatie, gelaatschirurgie, borstvergroting of –verwijdering, en geslachtschirurgie.

Lees ook: Hormoontherapie bij transgender personen is veilig en doeltreffend

Chirurgie vervrouwelijking
Trans vrouwen kunnen tijdens hun transitie een stemoperatie laten uitvoeren die ervoor zorgt dat de stem vrouwelijker gaat klinken (fonochirurgie). Verder kan men opteren voor een borstvergroting, gelaatschirurgie om het gezicht te vervrouwelijken en geslachtschirurgie. Daarbij wordt de penis bijna volledig verwijderd en gebruikt om een vagina te construeren: uit het voorste deel van de eikel maakt men de clitoris; delen van het scrotum dienen voor de reconstructie van de grote schaamlippen.
Chirurgie vermannelijking
Ook voor trans mannen zijn verschillende operaties mogelijk. De borsten worden operationeel verwijderd en eventueel kan men via gelaatschirurgie het gezicht een mannelijkere vormen geven. Ook zal men de complete baarmoeder verwijderen, aangezien de eierstokken oestrogeen blijven aanmaken. Voor de geslachtsoperatie gebruikt men de clitoris -  die ontwikkeld werd door het hormoongebruik - om een micropenis te maken. De chirurg kan aanvullend met huid van de onderarm een grotere penis maken. Het scrotum wordt gevormd uit de schaamlippen en kan gevuld worden met prothesen uit siliconegel. In sommige gevallen kan men op termijn ook een prothese plaatsen om de penis stijf te laten worden.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.vrt.be

Lees ook: Waarom mogen transgenders geen bloed geven?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram