Wees voorzichtig met slaap- en kalmeermiddelen

123_slaap_nachtmerrie_schrik_bed_2019.jpg

nieuws

Als je moeilijk of niet kan slapen, als je bang bent of stress hebt, kan een arts slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven. De meest voorgeschreven slaap- en kalmeringsmiddelen vallen onder de categorie benzodiazepines.

Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen een moeilijke periode helpen overbruggen. In het beste geval doen ze bepaalde symptomen verdwijnen. Maar de ware oorzaak wordt hiermee niet aangepakt. Door hun grote kans op verslaving kunnen ze bovendien extra problemen veroorzaken.

Slaap- of kalmeringsmiddelen gebruik je best niet te lang, want je kan eraan gewend raken of er afhankelijk van worden. Ze kunnen geheugen- of concentratiestoornissen veroorzaken of een depressie verbergen. Ze maken je ook minder alert tijdens het autorijden. Wettelijk gezien mag je zelfs niet met de auto rijden als je slaap- of kalmeringsmiddelen neemt. Bovendien kunnen slaapmiddelen aanleiding geven tot valpartijen wanneer je ’s nachts moet opstaan, wat vaak voorkomt bij bejaarden.

Risico’s van slaap- en kalmeermiddelen op korte termijn

• Slaap- en kalmeringsmiddelen doen de concentratie en reactiesnelheid dalen. De sufheid verhoogt de kans op verkeers- en andere ongevallen. Bij oudere mensen komen ook vaker valpartijen voor.
• Ook een neerslachtig gevoel en verhoogde angst kunnen voorkomen.
• Te veel slaap- en kalmeringsmiddelen tegelijk slikken kan voor een overdosis zorgen, wat kan leiden tot bewustzijnsverlies, coma of zelfs ademhalingsstilstand.
• Slaap- of kalmeringsmiddelen combineren met alcohol is gevaarlijk. Het gaat in beide gevallen om verdovende middelen. Toch is het resultaat niet even simpel als 1 + 1 = 2. Het verdovende effect wordt veel groter dan dat.

Risico’s van slaap- en kalmeermiddelen op lange termijn

Bij langdurig en regelmatig gebruik van benzodiazepines hoopt zich steeds meer werkzame stof in het lichaam op en kan men almaar vaker last krijgen van vervelende bijverschijnselen:
• Hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, wazig zien, een suf of leeg gevoel, slappe en vermoeide spieren, duizeligheid en somberheid komen vaak voor. Ook de zin in seks kan afnemen.
• Bij langdurig gebruik komen er ook gaten in het geheugen. Men kan steeds minder stress opvangen of oplettend reageren.
• Iemands persoonlijkheid kan echt veranderen: ook positieve gevoelens raken verdoofd en het leven lijkt vlak en kleurloos. Men wordt onverschillig en heeft nergens nog belangstelling voor. Dat maakt het ook moeilijker om de oorspronkelijke klachten aan te pakken. Zelfs het besluit nemen om te stoppen met pillen slikken, kan zwaar vallen.
• Bij ouderen en bij kinderen kunnen er tegenovergestelde reacties opduiken: slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen hen net onrustig maken. Dat geldt ook voor wie van nature gemakkelijk angstig of agressief wordt.
• Benzodiazepines helpen niet bij depressies, ze kunnen integendeel een depressie verbergen of veroorzaken.

Verslaving

Al na zes tot acht weken gebruik wordt men afhankelijk van benzodiazepines. Zomaar stoppen wordt dan moeilijk. Er is zowel sprake van lichamelijke als van geestelijke afhankelijkheid:
• Lichamelijke afhankelijkheid houdt in dat het lichaam went aan een bepaalde dosis slaap- of kalmeringsmiddelen. Om nog effect te hebben, moet men de dosis na verloop van tijd verhogen. Dit noemt men ook tolerantie.
• De geestelijke afhankelijkheid is zeer groot: wie lange tijd een slaappilletje slikt, denkt gemakkelijk dat hij of zij niet meer kan slapen zonder. En wie lange tijd kalmeringsmiddelen neemt, voelt zich zonder medicijn soms zo onzeker dat hij of zij de deur niet meer uit durft.

Ontwenningsverschijnselen

Na langdurig gebruik stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen is niet gemakkelijk: vaak komen de problemen die werden weggedrukt op dat moment in alle hevigheid weer naar boven. Wie na langdurig gebruik plots stopt, krijgt vaak ook vervelende onthoudingsverschijnselen: zoals angststoornissen, slapeloosheid, verwardheid, hallucinaties en nachtmerries. Geleidelijk aan afbouwen onder begeleiding van een arts is dus absoluut noodzakelijk.

Lees ook: Hoe stoppen met slaapmiddelen?

Zelftest
Via de website de Drugslijn van de Vereniging voor Alcohol en Drugproblemen kan je via een zelftest je gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen te testen. Deze tests zijn bedoeld voor volwassenen die de risico's van hun gebruik willen inschatten. Na het aanklikken van de antwoorden op 12 vragen, bekom je onmiddellijk een advies.

Lees ook: Hoe kan je de risico's van slaap- en kalmeringsmiddelen beperken?

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram