Geen elektrische wekker naast het bed

nieuws Ieder elektrisch apparaat (televisie, hifi-installatie, scheerapparaat, haardroger, stofzuiger, boormachine, computer, wasmachine, diepvries...) dat onder spanning staat (stekker steekt in stopcontact zonder dat het apparaat werkt) produceert een elektrisch veld. Vanaf het ogenblik dat het apparaat in werking gesteld wordt genereert de doorvloeiende stroom een magnetisch veld. Dus, vanaf het ogenblik dat een elektrisch apparaat in werking gesteld wordt, wordt de mens (of gelijk welk ander object dat) die in de omgeving van dit apparaat staat tegelijk blootgesteld aan een extreemlaag frequent (ELF) elektrisch en een magnetisch veld. De meeste apparaten, toestellen en machines voor huishoudelijk gebruik genereren een zwak elektrisch en een sterk magnetisch veld.
Onderzoeken naar een mogelijk verband tussen diverse soorten kanker en het gebruik van elektrische huishoudtoestellen zoals elektrische scheerapparaten, haardrogers, massagetoestellen, elektrische wekkers aan bed, elektrische dekens enz... hebben tot nu toe geen enkel verband kunnen aantonen. Men koos deze toestellen omwille van de korte afstand tot het lichaam tijdens het gebruik en/of de relatief hoge emissie van laagfrequente elektromagnetische straling. Uit metingen is trouwens gebleken dat het meestal kortdurend gebruik van deze toestellen slechts een geringe verhoging van de totale blootstelling veroorzaakt.
Omdat ze continu opstaan en men er gedurende lange tijd aan blootgesteld wordt, kunnen klokradio’s en elektrische wekkers, die op 30 cm afstand magnetische velden van 0,5 tot 1 microTelsa (mT) genereren, echter een belangrijke bron van ELF-straling zijn.
Er bestaan aanwijzingen voor een licht verhoogd risico op leukemie bij kinderen die in de omgeving van hoogspanningslijnen wonen en langdurig blootgesteld worden aan een gemiddeld magnetisch veld van 0,4 mT. Het internationaal centrum voor kankeronderzoek (ICKO) klasseerde het ELF magetisch veld met een gemiddelde magnitude van 0,4 mT als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. Een oorzakelijk verband of een biologisch mechanisme dat een dergelijk verband zou kunnen verklaren, kon tot nu toe niet worden aangetoond. De gevonden associatie zou dus ook door het toeval of door een andere oorzaak kunnen worden verklaard. Maar toch wordt in tal van rapporten aangeraden om geen woningen, scholen of créches te bouwen in de onmiddellijke omgeving van hoogspanningslijnen waar de magnetische veldsterkte boven 0,4 mT ligt.

In 2004 publiceerde de Vlaamse regering een kwaliteitsnorm i.v.m. het ELF magnetisch veld binnenshuis. Deze norm bepaalt een richtwaarde van 0,2 mT en een interventiewaarde van 10 mT.
De gemiddelde nachtelijke blootstelling aan een elektrische wekker zou voor kinderen wel eens een grotere ‘belasting’ kunnen betekenen dan blootstelling aan de effecten van hoogspanning.

Ook al bestaat er tot nu toe geen enkel bewijs dat ELF-straling leukemie (of andere gezondheidsklachten) veroorzaakt, het kan ook niet helemaal uitgesloten worden. Daarom wordt uit voorzichtigheid toch aangeraden om langdurige blootstelling zoveel mogelijk te beperken.
--> Verwijder voor zover mogelijk alle stroomverbruikende apparaten uit de slaapkamer. Of trek tenminste de stekkers uit, want uitschakelen is meestal niet voldoende.
--> Verplaats elektrische apparaten in de buurt van het bed, zoals klokradio's en elektrische wekkers, zeker bij kinderen.
--> Laat kinderen niet op een elektrisch deken slapen en maak er als volwassene zo weinig mogelijk gebruik van. Schakelen de elektrische deken alleszins uit voor het naar bed gaan.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt