Meer middelen voor rook- en blowstopcampagnes

123-sigaret-no-roken-170_10.jpg

nieuws Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) trekt 450.000 euro uit voor bijkomende acties op het gebied van rookstop en de preventie van cannabisgebruik.
Alle Logo's (Lokaal Gezondheidsoverleg) ontvangen een bijkomende subsidie van 30.000 euro. Met dat bedrag zullen ze het komende jaar twee opdrachten vervullen: de promotie van 'Vlaanderen stopt met roken' en de ondersteuning van een nieuwe cannabiscampagne.

Eind oktober 2012 lanceerde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie de portaalwebsite www.vlaanderenstoptmetroken.be. De site past binnen het Vlaams actieplan ter preventie van tabak, alcohol en drugs, dat streeft naar de uitbouw van rookstopbegeleiding en vroeginterventie voor alcohol en drugs.

Daarnaast komt er een nieuwe campagne rond cannabisgebruik. In de gespecialiseerde drughulp is het aantal nieuwe behandelingen voor mensen met cannabisproblemen de afgelopen tien jaar verdubbeld. Uit de cijfers blijkt dat het gebruik bij jongeren de laatste jaren niet meer daalt, en er is zelfs een lichte stijging. Daarnaast lijkt er ook binnen de groep van regelmatige gebruikers een evolutie naar meer-gebruik, en dus ook meer risico op problemen.

Dat cannabisgebruik een ernstig risico kan inhouden voor de gezondheid, daarover bestaat ondertussen geen twijfel meer. Hoe frequenter het gebruik, hoe groter de risico’s. Cannabis is momenteel de meest gebruikte illegale drug bij jongeren in het secundair onderwijs, bij studenten en in het uitgaansleven.

Meer informatie:
www.vlaanderenstoptmetroken.be
www.vad.be/alcohol-en-andere-drugs/info-drugs/productinfodossiers/cannabis.aspx
www.druglijn.be/drugs-abc/cannabis/risicos.aspx
www.vlaamselogos.be


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram