Belgische toeriste besmet met Chikungunya-virus in Thailand

nieuws Een Belgische toerist heeft in Thailand Chikungunya opgelopen.
Chikungunya is een infectie die erg vergelijkbaar is met dengue en verspreid wordt door dezelfde mug (Aedes). Deze mug steekt alleen overdag. De Aedes-mug komt veel voor in drukbezochte gebieden en wordt aangetrokken door bedrijvigheid, vocht, warmte en kooldioxide. De mug broedt in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, blikken, vaten, emmers, bloemvazen en stortbakken, die allemaal regelmatig worden aangetroffen in de woonomgeving.
Het chikungunya-virus komt sporadisch voor in grote delen van Afrika, India en Zuidoost-Azië. In 2006 is een Chikungunya-epidemie uitgebroken op verschillende eilanden van de Indische Oceaan (Seychellen, Mauritius, Réunion), en vervolgens ook op het Indische subcontinent, met in 2007 verdere uitbreiding naar andere landen in Zuidoost-Azië. De laatste jaren is de epidemie op Mauritius en Réunion onder controle, met nog zeer weinig gevallen. In Zuidoost-Azië breidt het risicogebied zich langzaam maar zeker uit. Sinds begin 2009 werden meer dan 20.000 gevallen vastgesteld in Thailand. De Belgische toeriste werd in april 2009 besmet tijdens een gewoon toeristisch verblijf in het populaire vakantieoord Phuket. Het is waarschijnlijk het eerste geval van besmetting van een Europees toerist in Phuket.

Sinds 2006 werden in België 54 gevallen van Chikungunya vastgesteld, hoofdzakelijk bij toeristen die terugkeerden uit Mauritius, Réunion, Sri Lanka, Madagascar en India.
Vier tot zeven dagen na de besmetting treedt er plots hoge koorts op, met griepachtige symptomen, meestal gepaard gaande met opvallende tot hevige gewrichtspijnen in de ledematen (enkel, pols, vingers). De naam betekent in het Swahili ‘de ziekte van de kromme man’. Andere mogelijke symptomen zijn zwellingen van de ledematen, huiduitslag, en lichte bloedingen (tandvlees). Meestal verloopt de aandoening goedaardig en treedt genezing op na een week, maar bij een aantal personen kunnen de gewrichtspijnen weken of maanden aanhouden. Bij jonge kinderen en pasgeborenen kan bij uitzondering hersenvliesontsteking optreden. Er bestaat geen vaccin tegen chikungunya.
De aandoening geneest vanzelf, maar u kunt zich wekenlang erg slap voelen en kunt hinderlijke spier- en zenuwpijn hebben. Er bestaat geen behandeling, u kunt alleen de symptomen behandelen: een pijnstiller zoals paracetamol of niet-steroïdale ontstekingsremmers, bijvoorbeeld ibuprofen, maar géén aspirine.
De muggen die chikungunya overbrengen steken overdag, vooral in de ochtend (van 09.00-11.00 uur), en in de namiddag tot voor zonsondergang (van 13.00-17.00 uur). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kan hij de hele dag actief zijn.
Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de muggen.
Verwijder stilstaand water in en rond de woning. Smeer u overdag in met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust en voor baby’s moet u een muskietennet gebruiken.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram