Waarop moet u letten wanneer u een piercing laat plaatsen?

nieuws Een piercing laten plaatsen is nooit zonder risico. Bovendien blijft er altijd een litteken als u de piercing na verloop van tijd wilt verwijderen. Beslis dus zeker niet impulsief of onder invloed van drank of drugs, maar denk eerst goed na of u de piercing (of tatoeage) echt wel wil. Het is in ons land trouwens verboden om een piercing (of tatoeage) te plaatsen bij iemand die zichtbaar onder invloed van drugs, alcohol of medicijnen is.

Als u toch een piercing wilt, moet u alleszins een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de risico’s te beperken. In België en Nederland gelden strenge regels voor piercings. Respecteer deze regels, ook als u op vakantie in het buitenland een piercing laat aanbrengen.

1. Informeer u vooraf
Informeer u vooraf en kies zorgvuldig de persoon die de piercing zal uitvoeren. Ga bijvoorbeeld op de internetsite van de shop kijken, ga langs bij enkele shops en stel alle vragen die u hebt over de hygiëne, het aanbrengen van de piercing, de verzorging, de opvolging van de ingreep, het onderhoud en de eventuele risico's. enz.

Enkele zaken waarop u zeker moet letten:
• Heeft de shop een registratienummer van het Ministerie van Volksgezondheid? In Nederland moet elke piercer een vergunning van het plaatselijke GGD hebben (zie: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/). Indien uitsluitend gaatjes worden geprikt in de oorlel, dan is geen vergunning vereist.
• Beschikt de shop over het “Belgian Hygiëne Quality Label”? Er bestaat sinds enkele jaren een ‘gemeenschappelijke code van goede praktijk’ die werd opgemaakt tussen beroepsorganisaties van tatoeëerders en piercers met de verbruikersverenigingen en het ministerie van volksgezondheid. De shops die zijn aangesloten bij het “Belgian Hygiëne Quality Label” zijn herkenbaar door een sticker of de tekst van de code in hun etalage. Dat mag u enigszins als een garantie beschouwen dat er volgens de regels wordt gewerkt.
Voor meer info: www.tattoo.be
• Het lokaal waar de bodypiercings gebeuren, mag alleen daarvoor bestemd zijn. Er mag niet worden gerookt noch alcohol worden geconsumeerd in de werkruimte. Dieren zijn evenmin toegelaten. Ziet het lokaal en het materiaal er verzorgd en proper uit? De muren, de vloer en alle meubels moeten gemakkelijk afwasbaar zijn en gemakkelijk kunnen ontsmet worden. Is er een wastafel met een kraan met voet- of elleboogpedaal, of met een infraroodbediening aanwezig?
• Wordt er gewerkt met voorverpakt, steriel materiaal? In de shop moet er een autoclaaf (steriliseermachine) zijn.
• Ziet het personeel er verzorgd uit: bv. kortgeknipte nagels, kort of opgebonden haar, geen ringen of andere juwelen…

2. Geen ambulante piercings of tatoeages
In België moeten piercings (en tatoeages worden uitgevoerd in speciaal daarvoor bestemde ruimten, en zijn ambulante piercings (bijvoorbeeld op een muziekfestival, een eroticabeurs of een markt) verboden.

3. Informatie en toestemming
U moet vóór de behandeling mondeling en schriftelijk geïnformeerd worden over de mogelijke risico’s en complicaties, de genezingstijd, wat u niet mag doen tijdens de genezingsperiode en de naverzorging.
Vóór het aanbrengen van de piercing moet u een document ondertekenen waarin u toestemming geeft.
Breng de piercer op de hoogte van eventuele problemen (geneesmiddelengebruik, epilepsie, allergie…).

4. Hoeveel piercings?
Tijdens eenzelfde sessie kunnen meerdere piercingsaangebracht worden. Aangeraden wordt om tijdens één enkele sessie liefst niet meer dan drie à vier piercngs te laten aanbrengen. Meer piercings vertraagt de genezing en verhoogt de kans op complicaties.

5. Zorg ervoor dat u de avond voor het plaatsen van de piercing geen alcohol drinkt of drugs gebruikt, want dan kunt u meer bloeden en uw huid is gevoeliger.

6. Pijnstilling
Een piercing kan pijnlijk zijn wanneer de huid doorboord wordt.
Degene die de piercing zet, heeft geen medische opleiding gehad en is dus geen arts. Hij mag u dan ook niet verdoven door een inspuiting te geven. Wel toegelaten is een pijnverdovende gel, spray, crème of pleister die u bij de apotheker kunt kopen.

• Lidocaïne/prilocaïne (Emla) crème of pleister mag niet gebruikt worden rond de ogen.
• Er mag niet worden gepierced terwijl de zalf nog op de huid zit.
• Koudspray werkt zeer oppervlakkig en heeft weinig effect. Indien het te dicht op de huid of te veel wordt gebruikt kunnen er vriesblaren (vergelijkbaar met brandblaren) ontstaan. Gebruik de spray in geen geval in het gezicht of op de genitaliën.
• Gebruik geen pijnstillers op basis van acetylsalicylzuur (aspirine) bevatten omdat deze een bloedverdunnende werking hebben.

• Blijf na het piercen even liggen of zitten, zeker indien u bleek wordt en begint te zweten. Dat kan erop wijzen dat u dreigt flauw te vallen. Ga dan even liggen met de benen iets hoger.

7. Het juweel moet van chirurgisch staal, titanium, niobium of goud zijn (nooit zilver!) om allergieën of infecties te vermijden. nieuw flexibel plastic PTFE
Het moet vanzelfsprekend perfect steriel zijn.
• Kies een sieraad met de juiste diameter of lengte en dikte. Dit is afhankelijk van de te piercen plek. Te krappe of te wijde sieraden geven meer complicaties. Een staafje moet tenminste 1,5 mm aan weerszijden uitsteken en bij een tongpiercing zelfs 8 tot 9 mm (in verband met hevige zwelling).
• Gedragen juwelen mogen nooit worden gebruikt om een nieuwe piercing te plaatsen, zelfs niet als ze gesteriliseerd zijn, en ook niet op de persoon die ze eerder heeft gedragen. Gedragen juwelen mogen enkel worden gebruikt in een volledig genezen piercing bij de persoon die ze eerder heeft gedragen.
• Wanneer de piercing genezen is, kunt u ook juweeltjes in acrylic, pyrex, plastics en hout nemen. Gebruik nooit zilver, nikkel of koper in piercings.

8. Hygiënevoorschriften
De piercing moet in strikte hygiënische omstandigheden uitgevoerd worden. Dat betekent onder meer:

• De piercer moet de handen wassen met antibacteriële zeep en een nieuw paar wegwerphandschoenen aantrekken. De nagels moeten kortgeknipt zijn en de piercer mag geen ringen of andere juwelen dragen.

• De plek waar de piercing door de huid komt wordt ontsmet met een geschikt ontsmettingsmiddel (geen alcohol!) en gemarkeerd met behulp van tandenstokers en antiseptische vloeistof (bv. gentiaanviolet of betadinejodium) bij slijmvlies of een marker die wordt ontsmet bij gave huid.
Bij het markeren van een tongpiercing wordt het best gebruik gemaakt van een zogenaamde ocelator (een lampje) om de tong door te lichten zodat wordt voorkomen dat een ader wordt aangeprikt.

• De naalden die gebruikt worden om de piercing te zetten en al het materiaal dat de huid binnendringt moet van eenmalig gebruik en steriel verpakt zijn. Al het materiaal dat in contact komt met de huid (tangen, klemmen, schaar...) moet steriel zijn.

• Bij het wisselen van sieraden moeten dezelfde hygiëneregels in acht worden genomen als bij het aanbrengen van een piercing.

• Behalve voor het doorboren van de oorlel, mag in België nooit een ‘schietpistool’ worden gebruikt. In Nederland mag een schietapparaat ook worden gebruikt om het kraakbeen van het oor of van de neusvleugel te piercen. Alleen apparaten waarbij het juweel rust op een standaard voor eenmalig gebruik zijn toegeaten. Plastic apparaten die niet kunnen gesteriliseerd worden, mogen niet worden gebruikt.

Meer info

www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/Healthylife/Tattoosandbodypiercing/index.htm
www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/L/Landelijk_Centrum_Hygiene_en_Veiligheid_LCHV/Tatoe%C3%ABren_en_Piercen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram