Betere behandeling hartfalen nodig

nieuws Ter gelegenheid van het wetenschappelijke multidisciplinair symposium over hartfalen in december 2013, stelden 8 Belgische verenigingen – de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function (BWGHFandCF), de Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Hartfalenverpleegkundigen (Belgian Heart Failure Nurses), de Belgische Vereniging voor Cardiologie, de Vereniging van patiënten met hartfalen « Mon Cœur entre Parenthèses » , de Vereniging van Huisartsen Domus Medica, het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde KULeuven en de Universitaire Afdeling Huisartsengeneeskunde (ULg) - een charter voor over hartfalen in België.

Samen hebben ze 5 grote uitdagingen van de problematiek omtrent hartfalen in België gedefinieerd en engageren ze zich om alles in het werk te stellen om de screening, diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met hartfalen te verbeteren.
Hartfalen is een chronische, progressieve ziekte die meer dan 200 000 Belgen treft. Elk jaar worden 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld, ofwel bijna veertig gevallen per dag. Één Belg op 5 wordt na zijn 65ste hierdoor getroffen. Hartfalen heeft een grote economische impact op de kosten van de gezondheidszorg door een hoger aantal hospitalisaties (eerste oorzaak van hospitalisatie bij mensen ouder dan 65 jaar). Naast de economische impact weegt hartfalen ook zwaar door op de levenskwaliteit. Het grootste deel van de patiënten geneest namelijk nooit volledig.

Lees ook: Hartfalen: oorzaken, symptomen en behandeling

1. Multidisciplinaire opvolging van hartfalen Gezondheidsprofessionals (huisartsen, cardiologen, verpleegkundigen, apothekers, diëtisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, enz.) spelen een grote rol in de opvoeding van de patiënt omtrent hartfalen en de aanpak van de ziekte. Vooral multidisciplinaire teams gespecialiseerd in hartfalen zijn belangrijk voor de opvolging en opvoeding van de patiënt. Ze kunnen de zorg verlenen, testen uitvoeren en informatie en raad verstrekken.

2. De opvoeding van de patiënt
Het is belangrijk om de patiënt te helpen om de opvolging van zijn ziekte en zijn behandeling actief op te nemen, met name via hulpgroepen, multimedia ondersteuning en programma’s voor therapeutische educatie.
Volgens een Europese studie is slechts 3% van de Europeanen in staat om op een correcte manier hartfalen te herkennen aan de hand van de belangrijkste symptomen (ademnood, vermoeidheid en opgezwollen enkels). Terwijl 28% in staat is om een angina pectoris of een myocardinfarct te herkennen, en 48% een cerebrovasculair accident of CVA.
Volgens een studie uitgevoerd door de Belgische Cardiologische Liga, weet en begrijpt slechts 1 op de 4 Belgen wat hartfalen is en weet 1 op de 10 Belgen geen enkele risicofactor op te noemen. Deze cijfers tonen de nood aan om betere informatie over hartfalen en zijn symptomen.

3. De vorming van gezondheidsprofessionals
Vandaag financieren de ziekenhuizen zelf de opleiding van gezondheidsprofessionals op vlak van hartfalen. Dit is vooral zo voor hartfalenverpleegkundingen. De Europese aanbevelingen omtrent de aanpak van hartfalen moeten toegepast worden in ons land door middel van de voortdurende opleiding van gezondheidsprofessionals.

4. De globale aanpak van hartfalen
Onder globale aanpak verstaat men niet alleen de maatregelen op vlak van voeding, medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling, maar ook fysieke activiteit en psychologische, familiale en sociale ondersteuning. Hartfalen komt meestal niet alleen. Het is dus belangrijk dat de zorg voor hartfalen niet enkel verticaal georganiseerd wordt en niet enkel gericht is op de ziekte zelf, maar ook en vooral horizontaal, met speciale aandacht voor de samengaande aandoeningen.

5. Preventie en vroegtijdige opsporing van hartfalen
2 assen zijn zeer belangrijk: de bevordering van een gezonde levensstijl en sensibilisering van het grote publiek voor de risico’s van cardiovasculaire aandoeningen.

‘Hartfalen, Een nieuw parcours voor uw hart’
is een nieuwe DVD die bestemd is voor patiënten met hartfalen en hun familie. Op een interactieve manier legt hij uit wat hartfalen is en vult hij de informatie aan die verstrekt werd door de cardioloog, de gespecialiseerde verpleegkundigen en de huisarts.
De DVD is gratis verkrijgbaar via http://hart-falen.be/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram