Ziekenhuisinfecties maken meer doden dan verkeersongevallen

123-zhinfectie-ziek-bact-hospitaal-11-16.jpg

nieuws Infecties die in ziekenhuizen worden opgelopen, veroorzaken elk jaar meer sterfgevallen dan het verkeer. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid WIV in een nieuw rapport over zorginfecties.

Het is de tweede keer dat het WIV een overzicht maakt van alle inspanningen die de ziekenhuizen in België hebben geleverd om zorginfecties (nosocomiale infecties) te voorkomen. Het WIV erkent de geboekte vooruitgang door de hygiëneteams en de directies van de ziekenhuizen in twee jaar tijd, maar wijst ook op enkele zwakke punten en pleit ervoor de gegevens die door de ziekenhuizen worden geleverd aan een externe controle te onderwerpen. Bovendien meent het WIV dat er rekening zou moeten worden gehouden met andere, ruimere indicatoren, die bijvoorbeeld te maken hebben met het omzichtige gebruik van antibiotica in de ziekenhuizen.

Bekijk de score van elk ziekenhuis
Het WIV heeft verschillende gegevens verzameld over de ziekenhuishygiëne in 103 Belgische zorginstellingen. U kunt de individuele score van elk ziekenhuis hier bekijken.
http://www.nsih.be/surv_iq/reports_nl.asp

Gemengde resultaten
Het WIV herinnert er aan dat de resultaten in het rapport slechts een gedeeltelijke meting van de inspanningen van de ziekenhuizen mogelijk maken. De verzamelde gegevens behelzen immers niet alle aspecten die te maken hebben met de preventie van zorginfecties.
Ondanks de grote verschillen tussen de ziekenhuizen onderstreept het WIV de vooruitgang die in 2015 op nationaal vlak is geboekt voor alle zwakke aspecten die bij de eerste gegevensverzameling in 2013 waren geïdentificeerd. Een voorbeeld: 70% van de ziekenhuizen integreert voortaan een strategisch plan voor ziekenhuishygiëne in het globaal strategisch plan (in 2013 slechts 30%). Ook het aandeel van ziekenhuizen die lokale audits van bepaalde specifieke zorgprocessen hebben ingevoerd, steeg aanzienlijk. Dergelijke audits zijn cruciaal in de strijd tegen infecties.

Bovendien blijkt uit het rapport van het WIV dat de aanbevelingen voor handhygiëne op nationaal niveau beter worden gevolgd en dat MRSA-infecties (meticilline-resistente Staphylococcus aureus) sterk dalen, hun incidentie ligt nu drie keer lager in vergelijking met zo’n tien jaar geleden: ongeveer 3 gevallen/1000 opnames in 2003 tegenover 1 geval/1000 opnames in 2015.

Aanbevelingen van het WIV
De gegevens die door het WIV zijn verzameld in het kader van dit rapport zijn afkomstig van de ziekenhuizen zelf en worden achteraf niet door een externe organisatie geverifieerd. Om de betrouwbaarheid van de informatie en dus de geloofwaardigheid van de resultaten te garanderen, raadt het WIV aan om de gegevens van de ziekenhuizen aan een externe controle te onderwerpen.
Het WIV moedigt de ziekenhuizen ook aan om meer audits voor specifieke zorgprocessen te ontwikkelen en het epidemiologische toezicht op postoperatieve wondinfecties alsook infecties op de eenheden voor intensieve zorgen te verbeteren.

Het WIV beveelt ook aan om het project in de strijd tegen zorginfecties uit te breiden door andere relevante aspecten toe te voegen aan de opdrachten van de teams belast met de hygiëne in de ziekenhuizen, zoals het omzichtige gebruik van antibiotica.
Ten slotte zou het wenselijk zijn om dit project te harmoniseren met de vele andere initiatieven die de kwaliteit in ziekenhuizen meten.

Meer info
www.kindengezin.be
https://www.zorg-en-gezondheid.be/sensibiliseringscampagne-postnatale-depressie

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram