Wereldaidsdag: Hoe vertel je iemand dat je seropositief bent?

nieuws

Een besmetting met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, gooit je leven volledig door elkaar. Aan wie vertel je zoiets? Ouders, familie, vrienden en vriendinnen, collega’s of klasgenoten? En wanneer past dat het best? En hoe doe je dat? Kom je er voor iedereen tegelijkertijd uit, of doe je het geleidelijk? En wat als je iemand nieuw leert kennen?

Wanneer vertel je over hiv?

Ervoor uitkomen dat je hiv hebt, is niet makkelijk. Je moet er zelf klaar voor zijn eer je het aan anderen vertelt. Mensen met hiv zijn bang voor afwijzing en uitsluiting. De afwijzing voelt aan als een veroordeling van een levensstijl of seksuele geaardheid. Sommigen aan wie je het vertelt zijn misschien bang, al is die angst niet realistisch, om zelf besmet te raken. ‘Disclosure’, ervoor uitkomen, is belangrijk. Het kan helpen je gevoelens te verwerken. En je voelt je als persoon met hiv opgelucht dat je niet langer met een geheim moet leven. Soms reageren de mensen toch begrijpend.

Hoe vertel je over hiv?

Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt:

 • Kies een rustig moment en een rustige plaats. Wat je gaat vertellen is zeer belangrijk.
 • Is de persoon een steun voor jou? Heb je de mentale energie om iemand die onder de indruk is van het nieuws te steunen?
 • Kan de persoon een geheim bewaren? Of loop je het risico dat die het doorvertelt?
 • Is het echt nodig dat die persoon het weet? Wat als je een negatieve reactie verwacht en het is niet noodzakelijk?
 • Dokters zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Met hem of haar kan je er veilig over spreken.

  Vertel je aan iedereen dat je met hiv besmet bent?

  Dat moet je voor jezelf uitmaken. Je kan beginnen met het te vertellen aan je beste vriend of vriendin. Dan volgen misschien je ouders en familieleden. Telkens je er klaar voor bent kan je het aan iemand vertellen. Je kan je telkens afvragen of het relevant is dat een persoon het al dan niet weet. En je kan je afvragen of die persoon het voor zichzelf kan houden of het snel gaat doorvertellen.

  Vertel je over hiv bij de eerste date?

  Wanneer vertel je dat je hiv hebt als je in iemand geïnteresseerd bent. Doe je dat onmiddellijk of wacht je tot de ander je beter kent? Je weet dat niemand door sociaal contact besmet kan raken. Ook niet door van hetzelfde glas te drinken of door samen te dansen of te kussen. Voor een persoon met hiv is het telkens weer twijfelen of, wanneer en hoe het te zeggen. Want personen die niet seropositief zijn, verwachten wel dat iemand met hiv dit onmiddellijk zegt. Maar willen vaak niet verder gaan met iemand met hiv.

  Laatst bijgewerkt: juni 2022

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
 • volgopfacebook

  volgopinstagram