Bereken je fractuurrisico door osteoporose met de FRAX-methode

123-anat-osteoporosis-been-170_10.jpg

nieuws Bereken je fractuurrisico door osteoporose met de FRAX-methode

Osteoporose is een ziekte gekarakteriseerd door een verminderde botmineraaldensiteit en botkwaliteit, dat leidt tot een verzwakt skelet en een verhoogd risico op breuken in het bijzonder ter hoogte van de wervelkolom, de heup, de pols, het bekken en de schouder.
Veel mensen weten niet dat ze aan osteoporose lijden tot op het moment dat hun botten zo zwak geworden zijn dat ze een fractuur oplopen ten gevolge van een lichte val of een verkeerde beweging.

Sinds kort is er een instrument, FRAX, goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) om het risico op een fractuur door osteoporose te berekenen.
Aan de hand hiervan kan je het risico op een botbreuk (van de ribben, bekken, onderarm, opperarm, schouderblad, heup / dijbeen, sleutelbeen, borstbeen, scheenbeen, kuitbeen, en een ingezakte wervelkolom) berekenen voor de komende tien jaar.
Een FRAX-score kan worden berekend met behulp van 11 risicofactoren. Eventueel kan je ook nog de botmineraaldensiteit van de heuphals (femur) invoeren. Je kan deze test via internet uitvoeren: www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=du
Je krijgt dan een cijfer waarmee de kans op een breuk binnen de eerstkomende tien jaar wordt opgegeven in de vorm van een percentage.

1. Leeftijd: tussen 40 en 90 jaar. Als leeftijden hierboven of hieronder worden ingevoerd, dan zal het programma de kans berekenen voor respectievelijk 40 en 90 jaar.
2. Geslacht
3. Lengte (in cm)
4. Lichaamsgewicht (in kg)
5. Roken: hoe meer en hoe langer men rookt, hoe hoger het risico.
6. Acoholgebruik: meer dan 3 eenheden alcohol per dag. Dit is equivalent met een standaardglas bier (285ml), een enkelvoudige maat van sterke drank (30ml), een middelmatig glas wijn (120ml), of 1 maat van een aperitief (60ml)
7. Eerdere botbreuken
Een voorafgaande fractuur betekent een vroegere fractuur op volwassen leeftijd, spontaan opgetreden, of opgetreden ten gevolge een trauma, dat in een jong gezond individu niet zou resulteren in een fractuur.
Een bijzondere situatie bestaat voor wat de aanwezigheid van een voorgeschiedenis van wervelfractuur betreft. Een wervelfractuur ontdekt bij een radiologisch onderzoek (een morfometrische wervelfractuur) telt mee als vroegere fractuur. Een voorafgaande klinische wervelfractuur waarvan de patiënt klachten ondervindt, is een bijzonder sterke risicofactor. De berekende fractuurkans kan dan onderschat zijn. De fractuurkans is ook onderschat bij meervoudige fracturen.
8. Heupfracturen bij vader of moeder
9. Het gebruik van orale corticosteroiden: gedurende meer dan 3 maand aan een dagelijkse dosis van 5mg prednisolone of meer (of een equivalente dosis van een ander glucocorticoïd).
10. Reumatoide artritis: Voer ja in als je een bevestigde diagnose van reumatoïde artritis hebt.
11. Secundaire osteoporose: Voer in als je een aandoening heeft die sterk met osteoporose is geassocieerd, zoals type I diabetes, osteogenesis imperfecta bij volwassenen, onbehandelde langdurige hyperthyreoïdie, hypogonadisme of vroegtijde menopause (voor leeftijd van 45 jaar), chronische ondervoeding of malabsorptie, en chronische leverziekten
12. Botdichtheidsmeting (densiometrie) van de femurhals.

Botdensitometrie terugbetaald
Sinds kort wordt een botdichtheidsmeting (botdensitometrie) terugbetaald indien aan bepaalde criteria wordt voldaan. Vroeger moest de patiënt die kosten zelf betalen.
De botmeting wordt voortaan terugbetaald bij vrouwen ouder dan 65 jaar met een familiale geschiedenis van osteoporose, met name een heupfractuur bij familie van de eerste of tweede graad. Ook bij jongere mannen en vrouwen kan de botmeting in sommige omstandigheden die wijzen op een verzwakt beendergestel worden terugbetaald. Dat geldt o.m. voor mensen die al eerder botbreuken opliepen na een eerder onschuldig ongeval, die lange tijd corticosteroïden moeten nemen, die lijden aan reumatoïde artritis, aan bepaalde hormonale stoornissen, Anorexia Nervosa (met BMI < 19 kg/m²) of vroegtijdige menopauze (< 45 jaar).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram