Onderzoekers leggen verband tussen cataract en depressie bij bejaarden

123m_alzheimer_oog_oud_dementie_2022.jpg

nieuws Meer dan de helft van de zestigplussers heeft een vorm van cataract. Het is de meest frequente oorzaak van een slecht zicht wereldwijd. Nu hebben verschillende studies aangetoond dat depressies vaker voorkomen bij mensen met cataract. Mogelijks kan een cataractoperatie dus de mentale gezondheid verbeteren.


Wetenschappers uit Taiwan hebben gedurende 16 jaar lang 220.000 ouderen opgevolgd, de helft met cataract en de helft zonder. In die periode werd er in de groep mensen met cataract 40% meer depressies vastgesteld dan in de groep zonder cataract. Wanneer de cataract geopereerd werd, verminderde hun risico op depressie met 25%.

De reden waarom juist ouderen met cataract meer depressief worden is nog niet duidelijk, maar er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Cataract belemmert je in het dagdagelijkse leven, in je ontspanningsmogelijkheden en in je sociale leven. Met een slechter zicht wordt elke taak bemoeilijkt, zeker bij mensen die mentaal al minder scherp zijn.

Het effect van een cataractoperatie is ook heel snel zichtbaar: het zicht is een pak scherper, de kleuren zijn levendiger. Bij ouderen maakt een beter zicht de kans kleiner op een ziekenhuisopname na een val. Cataractoperaties zijn wereldwijd de meest frequent uitvoerde ingrepen, met een laag risico en een snel resultaat. De onderzoekers benadrukken dan ook het belang van screening naar depressie bij patiënten met cataract. Ze raden aan om een ingreep in dat geval sneller uit te voeren.

Auteur: Dr Steven Renier, oogarts aan de Laser Vision Clinics in Gent.

Bronnen:
https://www.nature.com

Lees ook: De 10 meest gestelde vragen over cataractoperaties

bron: Dr. Steven Renier

Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram