Hoge ozonconcentratie

rode-kruis-90.jpg

dossier Stilaan beginnen de temperaturen te stijgen en kunnen we volop beginnen te genieten van een stralende zon. Een stralende zon kan gepaard gaan met hittegolven en een stijging van het ozongehalte in de lucht. Ozon is een sterk prikkelend en reactief gas. De meeste ozon hoopt zich op in de atmosfeer. Door de combinatie van UV-licht met koolwaterstof of koolstofmonoxide zal er in de troposfeer (leefmilieu) ook ozon ontstaan.

Hoog boven het aardoppervlak is de ozonlaag nuttig omdat ze schadelijke zonnestralen tegenhoudt. Maar de ozon die vlak boven de grond hangt is schadelijk voor onze gezondheid. De bevolking wordt ingelicht als er per uur 18o microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten wordt. Bij een piek van 240 microgram wordt de alarmdrempel overschreden.

Iedereen kan hinder ondervinden van een verhoogde ozonconcentratie in de lucht en de luchtvervuiling die er mee gepaard gaat, maar vooral bejaarden en zieken zijn er gevoelig voor. Ook kan het effect van sommige geneesmiddelen ervoor zorgen dat iemand meer gevoelig wordt (vochtafdrijvende geneesmiddelen, bloeddrukverlagende geneesmiddelen,…)

Een te hoge concentratie aan ozon kan volgende symptomen geven:

• Ademhalingsmoeilijkheden
• Hoofdpijn
• Irritatie van ogen en keel

Tijdens de periode waar men pieken van de ozonwaarden kan verwachten worden regelmatig preventieve aanbevelingen meegegeven via verschillende kanalen (radio, televisie,…). We raden dan ook aan om deze aanbevelingen in de mate van het mogelijke zo strikt mogelijk op te volgen. Bij ziektetekens raadpleeg je best een arts.

Buiten de preventieve aanbevelingen die door de media worden uitgestuurd, hebben we nog een aantal tips opgelijst die ervoor kunnen zorgen dat de gevolgen van een te hoge ozonconcentratie zo minimaal mogelijk gehouden worden.

TIPS:

• Zorg voor een lokaal met een aanvaardbare temperatuur. Je kan dit doen door ramen en deuren af te schermen en gesloten te houden of het lokaal actief te koelen
• Pas je kledij aan
• Drink en eet regelmatig, maar geen grote hoeveelheden per keer. Kies voedsel dat veel vocht bevat (koude soep, yoghurt, ijsthee, fruit, rauwkost,…)
• Verfris je regelmatig (verfrissingsdoekjes, verstuiver, douche,…)
• Beperk fysieke inspanning
• Blijf uit de middagzon

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op de website, je vindt er ook een opleidingskalender.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram