Maandstonden uitstellen: hoe doe je dat?

In dit artikel
Maandstonden uitstellen: hoe doe je dat?

dossier Maandstonden uitstellen kan een oplossing zijn voor wie veel last heeft van de menstruatie, of voor wie op reis gaat en daar liever geen bloedverlies wil. Maar hoe doe je dat dan precies? En kan het kwaad voor je gezondheid? We vroegen het aan menstruatiedeskundige Paula Kragten, oprichter van online magazine Period! en auteur van het boek Mooi Rood is Niet Lelijk.

Lees ook: Dysmenorroe (menstruatiepijn): wat doen bij pijnlijke maandstonden?

Getty_anticonceptie_pil_menstruatie_2023.jpg

© Getty Images

“Veel vrouwen stellen hun menstruatie al uit zonder dit te beseffen”, zegt Paula. “Als je hormonale anticonceptie slikt, voorkom je een eisprong (ovulatie) en word je dus niet écht ongesteld. De bloeding die tijdens een stopweek ontstaat, is een zogenaamde onttrekkingsbloeding. In tegenstelling tot wat veel mensen nog denken levert het geen gezondheidsnadelen op als je die stopweek bij de éénfasepil overslaat en meteen met een nieuwe strip begint.”

Lees ook: HMB: Hevig menstrueel bloedverlies

Maandstonden uitstellen

  • Als je géén hormonale anticonceptie gebruikt: Dan kan de arts tijdelijk de anticonceptiepil voorschrijven. Start minimaal 2 maanden van tevoren. Een alternatief is een progestageenpil (bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron) die door de huisarts wordt voorgeschreven. Als je deze ongeveer 1 week voor het verwachte begin van de menstruatie inneemt, dan kun je de menstruatie 2 tot 3 weken uitstellen. Stop je met de progestageenpillen, dan word je 2 tot 3 dagen later ongesteld. Het bloedverlies is dan meestal wel heftiger. Let op: de progestageenpil is geen voorbehoedsmiddel.
  • Als je een éénfase combinatiepil gebruikt: Begin meteen met een nieuwe strip zodra de oude strip met 21 pillen op is, dus zonder een stopweek in te lassen. De éénfasepil tot een jaar zonder tussentijdse stopweek slikken, wordt als veilig beschouwd. Gebruik je een éénfase combinatiepil waarbij een strip 28 tabletten bevat (waarvan dus een aantal pillen neppillen zijn in een andere kleur, die geen hormonen bevatten), sla de neppillen dan over en ga onmiddellijk door met de nieuwe strip.
  • Als je een tweefasen combinatiepil gebruikt: Ga dan zonder stopweek door met de pillen van de nieuwe strip die dezelfde kleur/samenstelling hebben als de laatste pillen van de vorige strip.
  • Als je een driefasenpil of meerfasenpil gebruikt: Bij een driefasenpil of meerfasenpil is de volgorde van de pillen - die immers verschillende hoeveelheden hormonen bevatten - erg belangrijk. Het uitstellen van je menstruatie met behulp van deze anticonceptiepillen is dus lastiger. Vraag de huisarts om advies om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Let op: hoe langer de menstruatie met behulp van orale anticonceptie wordt uitgesteld, hoe groter de kans op een doorbraakbloeding (spotting) wordt. Deze vorm van tussentijds bloedverlies is onschuldig, maar natuurlijk wel vervelend. Daarom wordt ook wel geadviseerd om na 2 tot 3 strips toch een stopweek in te lassen.
  • Als je hormoonpleisters of hormoonringen gebruikt: Ook met behulp van hormoonpleisters  kun je een menstruatie uitstellen door 1 of 2 weken langer door te plakken en dus geen pleistervrije week te houden. Voor hormoonringen geldt hetzelfde: breng na 3 weken meteen een nieuwe ring in en sla de ringvrije week met de maandelijkse bloeding over. Hoe langer je de menstruatie op deze manier uitstelt, hoe groter de kans is op een doorbraakbloeding. Overleg met je huisarts hoe lang je pleisters of ringen zonder stopweek kunt gebruiken. In vergelijking met de pil geven deze vormen van hormonale anticonceptie namelijk een iets hoger risico op trombose.
  • Als je de progestageen-alleen-methode gebruikt: Bij de progestageen-alleen-methode (minipil, hormoonspiraaltje, progestageenimplantaat) zijn er eigenlijk geen mogelijkheden om de regels uit te stellen. Maar bij deze methoden zijn de menstruaties (hoeveelheid bloedverlies) meestal al erg beperkt.

Lees ook: Kan het kwaad als je de pil doorneemt?

Maandstonden vervroegen

Liever wel een onttrekkingsbloeding, bijvoorbeeld om de kans op tussentijds bloedverlies te verminderen? Met behulp van de éénfase anticonceptiepil kun je de menstruatie eenvoudig ook vervroegen. Verminder het aantal stopdagen tussen 2 strips. Of stop eerder met een strip; na 2 of 3 dagen krijg je dan een bloeding. Daarna begint je met een nieuwe strip. Slik de pil altijd minimaal 14 dagen achter elkaar en maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Doe je dat wel, dan wordt de pil minder betrouwbaar.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van endometriose?

Bronnen:
https://www.apotheek.nl
https://www.thuisarts.nl
https://richtlijnen.nhg.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram