Hoe kunt u menstruaties op reis uitstellen?

123-menstruatie-tampons-06-16.jpg

nieuws Als u het vervelend vindt om op vakantie of op kamp menstruatie te hebben, dan bestaan er verschillende methoden om dat te voorkomen, afhankelijk van de anticonceptiemethode die u gebruikt.
Wanneer u de pil gebruikt, is het redelijk eenvoudig de menstruatie te vervroegen of uit te stellen, zonder het risico te lopen dat u alsnog zwanger raakt. In tegenstelling tot wat velen denken vormt dit hoegenaamd geen probleem voor de gezondheid.
Vraag hoe dan ook vooraf raad aan uw arts.

Menstruatie vervroegen
U kunt de maand voor u met vakantie gaat uw menstruatie vervroegen. U neemt dan minder stopdagen tussen twee strips of u stopt eerder met een strip. Na 2 of 3 dagen krijgt u dan een bloeding. Daarna begint u met een nieuwe strip.
U moet wel altijd minimaal 14 dagen achter elkaar een pil innemen. En u mag nooit langer dan 7 dagen stoppen. De pil is dan namelijk minder betrouwbaar.

Menstruatie uitstellen
• U gebruikt geen hormonale anticonceptie.
Dan kan uw arts u tijdelijk de pil voorschrijven. Start daarmee 2 maanden voor u op reis vertrekt.
Een alternatief is een progestageenpil. Als u deze inneemt ongeveer één week voor het verwachte begin van de menstruatie, dan kunt u de menstruatie twee tot drie weken uitstellen.

• U gebruikt een eenfasepil. Begin dan met een nieuwe strip zodra uw oude strif op is, dus zonder een stopweek in te lassen. U kunt tot 3 volledige strips achter elkaar nemen. Houd er wel rekening mee dat dan de kans groter wordt dat u tussenbloedingen krijgt.

• Gebruikt u een pilmerk waarbij een strip 28 tabletten bevat (waarvan dus 6 of 7 neppillen voor de laatste week), sla dan de laatste pillen over en ga onmiddellijk door met de nieuwe strip.

• Neemt u een twee- of driefasenpil ga dan zonder stopweek door met de pillen van de nieuwe strip die dezelfde kleur/samenstelling hebben als de laatste pillen van de vorige strip. Bij een bifasische pil (2 kleuren) pikt men voor het onderdrukken van de menstruatie alleen de tabletten van fase II op. Gebruiksters van de trifasische pil nemen de pillen van fase III.
Een andere mogelijkheid is om onmiddellijk voor het ingaan van de stopweek over te schakelen op een eenfasepil met eenzelfde of hoger progestageengehalte.
Wel opletten, want hoe langer de menstruatie wordt uitgesteld, hoe groter de kans op doorbraakbloedingen. Er treedt dan onverwacht een menstruatieachtige bloeding op, die omwille van het feit dat ze plots op komt zetten, nog vervelender is dan een gewone menstruatie.

• Met de hormoonpleister kunt u een menstruatie uitstellen door 1 of 2 weken langer door te plakken en dus geen pleistervrije week te houden. Soms treedt er dan alsnog een doorbraakbloeding op. Artsen adviseren om in elk geval na 6 pleisterweken een stopweek te houden.

• Ook met een hormonenring kunt u de menstruatie vervroegen of uitstellen. Wanneer u de menstruatie wilt uitstellen, verwijdert u de ring zoals gebruikelijk na de derde week. Maar nu brengt u direct de nieuwe ring in, en slaat u de ringvrije week met de maandelijkse bloeding over. Dit kunt u enkele malen herhalen (telkens na drie weken direct een nieuwe ring inbrengen). Maar naarmate u de menstruatie langer uitstelt, is de kans op tussentijds bloedverlies groter.

• Bij gebruiksters van de progestageen-alleen-methode - de minipil, het hormoonspiraaltje, een progestageenimplantaat - heeft men eigenlijk niet echt een oplossing om de regels op afstand te houden. Maar bij deze methoden zijn de menstruaties hoe dan ook meestal erg beperkt.


Laatst bijgewerkt: juli 2016
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram