Beter geen koortswerend middel na vaccinatie

nieuws Koortswerende middelen zoals paracetamol worden bij vaccinaties soms toegediend om koorts te voorkomen. Mogelijk heeft dit echter een negatief effect op de werkzaamheid van de vaccins.
In deze studie (gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet) werden 459 gezonde kinderen in Tsjechië opgevolgd. Ze kregen vaccins tegen pneumokokken en Haemophilus influenzae, difterie-tetanos-pertussis, hepatitis B, polio en rotavirus. In de groep die preventief paracetamol kreeg, ontwikkelde 42% na de eerste dosis en 36% na de boostervaccinatie koorts van minstens 38°C, tegenover 66% en respectievelijk 58% in de groep die geen paracetamol bijkreeg.

Ook het aantal kinderen dat koorts van minstens 39°C kreeg, was lager door paracetamol. Slechts ongeveer 1% ontwikkelde 39.5°C koorts en slechts 0.5% zocht medische hulp voor koorts na vaccinatie, zonder verschil in beide groepen.
De concentraties aan beschermende antilichamen waren lager in de groep die paracetamol kreeg. Ook na toediening van een boosterdosis was er een blijvend verschil voor sommige antigenen.
Hoewel paracetamol leidde tot minder koorts na vaccinatie, leidde het ook tot minder bescherming tegen sommige antigenen in de vaccins. De auteurs vermoeden dat het anti-inflammatoir effect op de injectieplaats leidt tot verminderde stimulering van belangrijke immuuncellen. Ze adviseren om niet preventief paracetamol te geven bij de vaccinatie, maar alleen wanneer het kind effectief koorts lrijgt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram