Nieuwe behandeling CVA voorkomt invaliditeit

123-drs-operatie-behand-170-01.jpg

nieuws Patiënten met een ernstig herseninfarct (CVA) herstellen beter en sneller als het afgesloten bloedvat snel weer opengemaakt wordt met een katheter. Ze hebben minder hersenschade, minder neurologische klachten en functioneren beter in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek in 19 Nederlandse ziekenhuizen deelnamen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Tot nu toe krijgt iemand met een herseninfarct via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij 1 op de 10 patiënten. Vandaar dat de onderzoekers een nieuwe en betere manier zochten om het bloedvat snel en veilig te openen. Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via deze katheter verwijderd.

Het onderzoek toont aan dat patiënten die deze nieuwe behandeling ondergaan vaak beter herstellen dan patiënten die deze behandeling niet krijgen. Het ging om patiënten met een herseninfarct door een afgesloten slagader in de hersenen, die korter dan 6 uur klachten hadden. Ze kregen allemaal een geneesmiddel dat de bloedklonter moet oplossen. Bij de helft van de patiënten werd het stolsel bovendien met de nieuwe techniek verwijderd. Die patiënten hadden minder problemen met bijvoorbeeld lopen, aankleden en dagelijkse activiteiten. Tevens zagen de artsen na de nieuwe behandeling minder hersenschade op de hersenscans. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de behandeling overlijden kan voorkomen. In het onderzoek overleden evenveel behandelde als niet behandelde patiënten.

Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct. Het is een complexe behandelmethode en niet ieder ziekenhuis is uitgerust om deze behandeling uit te voeren.


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram