Voor jou gelezen op De Standaard

Artsen waarschuwen voor populariteit maagverkleining

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Het aantal operaties tegen morbide obesitas blijft nog steeds toenemen. Een maagverkleining is allesbehalve een eenvoudige ingreep, en toch denken een pak Belgen dat het even simpel is als de wijsheidstanden laten verwijderen. Artsen trekken aan de alarmbel, zo lezen we in De Morgen.

Ondanks de strenge criteria blijft het aantal maagverkleiningen in ons land stijgen, terwijl steeds minder mensen kiezen voor een maagband. Waar in 2009 nog 5.000 Belgen een stuk maag lieten wegsnijden, was dat aantal in 2012 al opgelopen tot 2012. Patiënten zien de gastric bypass - de standaardoperatie voor zwaarlijvigen - niet altijd als een noodzakelijke operatie, maar als een esthetische ingreep.

Zo zijn er patiënten die niet in aanmerking komen, omdat ze (nog) geen gezondheidsproblemen hebben of hun BMI de grens van veertig niet overschrijdt. Zij staan dan maanden later terug bij de dokter, de nodige kilo’s zwaarder. Daarnaast zijn er ook heel wat patiënten bij wie weinig motivatie is om hun levensstijl aan te passen en al snel vervallen in slechte eetgewoontes, met alle gevolgen vandien. Artsen trekken aan de alarmbel en pleiten voor meer sensibilisering of verplichte opvolging.

‘Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel’

Het Obesitascentrum van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis zag het aantal maagverkleiningen de laatste drie jaar stijgen van 85 naar 267 ingrepen, oftewel een flinke verdrievoudiging. De zware operatie moet evenwel een laatste redmiddel zijn in plaats van een snelle oplossing. Daarom krijgen obese patiënten die zich hebben aangemeld voor de operatie daar zaterdag tijdens het infomoment een nietsverhullend filmpje te zien, dat hen moet wijzen op de gevaren van de operatie én de veranderingen die ze moeten doorvoeren.

‘Een maagverkleining vereist een aanpassing van de levensstijl: het is een hulpmiddel, geen wondermiddel’, verklaart Sandra Latet, coördinator van het centrum, in De Morgen. Zelfs als de operatie al naar wens verloopt, volgt een levenslange begeleiding met chirurg, huisarts, diëtist en psycholoog. ‘Patiënten die een aanvraag indienen uit gemakzucht worden, weigeren we categoriek. We weten dat zij nooit die klik in hun hoofd zouden kunnen maken naar een gezond leven.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130606_00612953


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram