NIPT-test spoort ook kanker op

nieuws Van de 6.000 vrouwen die een prenatale NIPT-test lieten doen in het centrum menselijke erfelijkheid van UZ Leuven, werd bij drie vrouwen ook kanker vastgesteld. Bij één vrouw ging het om de ziekte van Hodgkin, een vorm van bloedkanker; bij een tweede vrouw werd ovariumkanker en bij een derde folliculair lymfoom in een vroeg stadium vastgesteld. Zonder de NIPT-test zouden deze drie vrouwen, die op het moment van de test nog geen symptomen van kanker hadden, waarschijnlijk de diagnose kanker in een veel later stadium gekregen hebben. Drie andere vrouwen kregen het nieuws dat ze een erfelijke afwijking hebben die mogelijk aan de foetus doorgegeven kan worden.

De NIPT-test is een nieuwe, niet-invasieve test die gebruikt wordt voor een prenataal onderzoek naar het syndroom van Down. Die test meet na een eenvoudige bloedafname het DNA van de baby in het bloed van de moeder en houdt dus geen risico in voor moeder of baby. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen in Vlaanderen vraagt momenteel de NIPT-test aan. De test wordt momenteel nog niet terugbetaald door de ziekteverzekering.
Verder onderzoek is nodig, maar de onderzoekers stellen nu al dat vele vormen van kanker zouden kunnen opgespoord worden in het bloed of celvrije DNA van een zwangere vrouw. Ze plannen dan ook onderzoek om de test niet enkel toe te passen bij zwangere vrouwen maar ook bij andere vrouwen.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram