Online keuzehulp voor borstkankerpatiënten
nieuws
Om borstkankerpatiënten te helpen bij het maken van een weloverwogen behandelkeuze, lanceert het Maastricht UMC+ een interactieve keuzehulp. De online tool is ontwikkeld omdat patiënten vaak een stortvloed aan informatie over zich heen krijgen. Met de keuzehulp moet de patiënt op een overzichtelijke en duidelijke manier ondersteuning krijgen bij het maken van een keuze en ondersteunt patiënten bij de dilemma's die tijdens de ziekte de kop op steken.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Maar liefst één op de zeven à acht vrouwen krijgt vroeg of laat met de ziekte te maken. Patiënten hebben vaak verschillende behandelopties, waaronder chemotherapie, bestraling, een borstsparende operatie of een borstverwijdering, al dan niet gevolgd door een borstreconstructie. Al deze keuzes stellen de patiënt voor een dilemma. Er is namelijk geen goede of foute keuze, iedere behandeloptie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de ene patiënt belangrijk vindt hoeft niet vanzelfsprekend zwaarwegend te zijn voor de ander. Zo zal de ene vrouw de bijwerkingen van chemotherapie bijvoorbeeld acceptabel vinden en gruwelt de ander alleen al bij de gedachte.
De keuzehulp biedt uitkomst door op een overzichtelijke en duidelijke manier persoonlijke ondersteuning te bieden. Dat werkt als volgt: de patiënte krijgt een inlogcode om thuis op haar gemak de keuzehulp in te vullen. Aan de hand van stellingen kan zij zelf aangeven wat voor haar persoonlijk belangrijke overwegingen zijn om wel of niet voor een bepaalde behandeling te kiezen. Bij het invullen van de keuzewijzer moet de patiënt antwoord geven op stellingen als: “Ik wil een deel van mijn borst behouden” en “Ik vind bijwerkingen van bestraling acceptabel, als ik daardoor een deel van mijn borst kan behouden”. In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de resultaten vervolgens met de patiënt. Uiteindelijk wordt een gezamenlijk besluit genomen over de verdere behandeling, een besluit waar de patiënt dan ook zelf achter staat.