Dopinglijn voor sporter op internet

pillen-naald.jpg

nieuws De Vlaamse sportbeoefenaar kan zelf opzoeken welke geneesmiddelen verboden producten bevatten via de website www.dopinglijn.be van de Vlaamse Gemeenschap.

Sporters gebruiken soms geneesmiddelen zonder te weten of die verboden substanties bevatten. Daarom lanceerde de minister van Sport Marino Keulen (in 2003) dit initiatief, uniek in de wereld, waarbij alle geneesmiddelen die in Vlaanderen op de markt zijn, in een lijst werden gezet met de vermelding of ze al dan niet een verboden product bevatten.

Tot nu toe bestond alleen een lijst van verboden producten en substanties en een beperkte lijst van geneesmiddelen die doping bevatten. Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) publiceren vandaag de dag alleen een jaarlijks aanpasbare lijst van verboden producten en substanties, zonder daarbij merknamen te vernoemen. Op de dopinglijn kan elke sporter onmiddellijk aflezen wat mag en niet mag. De lijst zal maandelijks geactualiseerd worden.

De minister benadrukt ook het preventieve effect van het initiatief: een sportbeoefenaar die positief wordt bevonden, zal in de toekomst niet langer meer het argument kunnen inroepen dat hij niet wist, of niet kon te weten komen, of het geneesmiddel op de verboden lijst stond.

externe link : Vindeentherapeut.be

Waarschuwing bij voedingssupplementen en kruidenmengsels

De laatste maanden werden de sportwereld en de overheid, zowel in Vlaanderen als in het buitenland geconfronteerd met een aantal positieve dopingcontroles, die bij nader onderzoek het gevolg bleken te zijn van het gebruik van voedingssupplementen en/of kruidenmengsels, die vrij in de handel (of via internet) te koop zijn.
Verschillende van deze preparaten bleken, naast de toegelaten substanties die op de verpakking vermeld staan, ook één of zelfs meerdere verboden substanties te bevatten waarvan geen melding werd gemaakt.

Op de samenstelling van deze producten, die momenteel de (sport)markt overspoelen en waarvan het nut en het effect dikwijls zeer betwistbaar zijn, bestaat momenteel geen afdoende controle, en niemand kan de garantie geven dat de op de verpakking vermelde samenstelling overeenstemt met de werkelijke inhoud.

Aan alle sportbeoefenaars kan de dopinglijn enkel maar de raad geven om uiterst voorzichtig te zijn met het gebruik van (sport)voedingssupplementen.

Zelfs wanneer blijkt of bewezen wordt dat een positieve dopinganalyse het gevolg is van het gebruik van één of ander voedingssupplement, stelt dit een sportbeoefenaar niet vrij van verdere vervolging en sanctionering.

externe link : Vindeentherapeut.be

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram