Voorzichtig met Voltaren

nieuws Voltaren en andere ontstekingsremmers op basis van Diclofenac (zoals Cataflam, Diclofenac, Motifene en Polyflam) verhogen het risico op een hartinfarct of een beroerte met 40 tot 60 procent. Dat blijkt uit een internationale studie van Britse en Canadese wetenschappers gepubliceerd in PloS Medicine.
www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001388

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is eind vorig jaar gestart met een onderzoek van geneesmiddelen die diclofenac bevatten. In eigen land vraagt het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) artsen om patiënten goed te informeren over de mogelijke bijwerkingen en risico's. Mogelijk wordt de bijsluiter aangepast.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier alleen om geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen of toegediend worden via een injectie, niet voor zalven op basis van Diclofenac.
Diclofenac is een zogenaamde niet-selectieve niet-steroidale ontstekingsremmer (NSAID) die veel wordt gebruikt als ontstekingsremmer en als pijnstiller bij spier-, gewrichts- en rugpijn. Naast diclofenac behoren ook ibuprofen en naproxen tot deze klasse van geneesmiddelen.

De nieuwe studie in PloS Medicine bevestigt eerdere studies over de hartrisico’s van dit type van geneesmiddelen. Zoals ook al in een eerder rapport van het EMA werd aangetoond, ligt het risico hoger met diclofenac dan met andere vergelijkbare geneesmiddelen.

• Diclofenac (Cataflam, Motifene, Voltaren...): bij lage dosis (minder dan 100 mg/dag) verhoogt het risico op een hartaanval met 22%, bij hoge dosis (meer dan 100 mg/dag) met 40%.
• Ibuprofen: heeft geen negatief effect bij lage dosis, bij hoge dosis (meer dan 1.200 mg per dag ) verhoogt het risico met 18%.
• Naproxen: ook bij hoge dosis werd geen verhoogd risico vastgesteld.

Het risico heeft niet te maken met de duur van de behandeling: al tijdens de eerste maand is er sprake van een toegenomen risico.
Niet alleen bij hartpatiënten is er sprake van een verhoogd risico, ook gezonde mensen hebben een verhoogd risico, al is dat in absolute termen nog altijd heel klein. Voor een gezonde jonge vrouw, bij wie de kans op een lichte hartaanval rond 0,1% bedraagt, betekent een stijging met 40% nog altijd maar 0,14% risico. Maar voor een oudere man die reeds een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte heeft, is een stijging van het risico met 40% wel belangrijk.

De auteurs van het artikel in PloS Medicine pleiten ervoor om producten op basis van Diclofenac uit de handel te nemen of alleszins strikt te reglementeren.

Uit deze studies kan men alleszins al enkele besluiten trekken:
• Patiënten met een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte moeten diclofenac en ibuprofen in hoge dosis vermijden. Het enige veilige product voor hen is Naproxen.
• Ook voor gezonde mensen die een ontstekingsremmer nodig hebben, verdient Naproxen de voorkeur op beide andere geneesmiddelen.
• Deze geneesmiddelen zijn niet de eerste keuze voor wie een pijnstiller nodig heeft, en mogen zeker niet in hoge dosis en langdurig gebruikt worden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram