Stoppen met roken goed voor geheugen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Mensen die zijn gestopt met roken hebben een beter geheugen dan rokers, zo blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

De onderzoekers organiseerden een geheugentest met 27 rokers, 18 ex-rokers en 24 niet-rokers. De proefpersonen moesten een rondje door de universiteit maken en kregen voor onderweg allerlei taken mee. Wanneer ze in de bibliotheek aankwamen, moesten ze bijvoorbeeld kijken of ze berichtjes hadden ontvangen op hun telefoon. En bij het sportcentrum moesten ze informeren hoeveel een lidmaatschap kostte. Zo waren er vijftien locaties met vijftien opdrachten.
De rokers deden het aanzienlijk slechter dan de ex-rokers. Niet rokers herinnerden 81% van de opdrachten, ex-rokers 74% en rokers slechts 59%.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat rokers minder goed in staat zijn om informatie op te slaan en later weer op te halen. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het geheugen van de roker ook in alledaagse situaties wordt aangetast.

Drug and Alcohol Dependence, 2011; DOI: 10.1016/j.drugalcdep.2011.06.010
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram