Stoppen met roken goed voor geheugen

nieuws Mensen die zijn gestopt met roken hebben een beter geheugen dan rokers, zo blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

De onderzoekers organiseerden een geheugentest met 27 rokers, 18 ex-rokers en 24 niet-rokers. De proefpersonen moesten een rondje door de universiteit maken en kregen voor onderweg allerlei taken mee. Wanneer ze in de bibliotheek aankwamen, moesten ze bijvoorbeeld kijken of ze berichtjes hadden ontvangen op hun telefoon. En bij het sportcentrum moesten ze informeren hoeveel een lidmaatschap kostte. Zo waren er vijftien locaties met vijftien opdrachten.
De rokers deden het aanzienlijk slechter dan de ex-rokers. Niet rokers herinnerden 81% van de opdrachten, ex-rokers 74% en rokers slechts 59%.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat rokers minder goed in staat zijn om informatie op te slaan en later weer op te halen. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het geheugen van de roker ook in alledaagse situaties wordt aangetast.

Drug and Alcohol Dependence, 2011; DOI: 10.1016/j.drugalcdep.2011.06.010


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram