Roken versnelt achteruitgang cognitieve functies mannen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Mannen van middelbare leeftijd die roken gaan veel sneller achteruit in cognitieve functies, zoals geheugen, woordenschat, redeneren en welsprekendheid, dan niet-rokers. Dat blijkt uit een Britse studie verschenen in de Archives of General Psychiatry. Bij vrouwen kon geen verband worden aangetoond, mogelijk omdat bij de vrouwen in de studie minder zware rokers voorkwamen. Bij voormalige rokers die langer dan 10 jaar gestopt zijn, werd geen versnelde cognitieve achteruitgang gezien.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 5.000 mannen en 2.000 vrouwen die gedurende tien jaar werden opgevolgd. Hun cognitieve vermogens werden een eerste keer getest op de leeftijd van 56 jaar. De cognitieve vermogens van rokers waren vergelijkbaar met die van 10 jaar oudere niet-rokers. Bij onlangs gestopte rokers ging het redeneervermogen eveneens versneld achteruit, maar lang geleden gestopte ex-rokers scoorden evengoed dan niet-rokers. Of de vastgestelde cognitieve achteruitgang samenhangt met dementie, is niet met zekerheid te zeggen.


bron: Archives of General Psychiatry, 2012; DOI: 10.1001/archgenpsychiatry.2011.2016


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram