Roken versnelt achteruitgang cognitieve functies mannen

nieuws Mannen van middelbare leeftijd die roken gaan veel sneller achteruit in cognitieve functies, zoals geheugen, woordenschat, redeneren en welsprekendheid, dan niet-rokers. Dat blijkt uit een Britse studie verschenen in de Archives of General Psychiatry. Bij vrouwen kon geen verband worden aangetoond, mogelijk omdat bij de vrouwen in de studie minder zware rokers voorkwamen. Bij voormalige rokers die langer dan 10 jaar gestopt zijn, werd geen versnelde cognitieve achteruitgang gezien.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 5.000 mannen en 2.000 vrouwen die gedurende tien jaar werden opgevolgd. Hun cognitieve vermogens werden een eerste keer getest op de leeftijd van 56 jaar. De cognitieve vermogens van rokers waren vergelijkbaar met die van 10 jaar oudere niet-rokers. Bij onlangs gestopte rokers ging het redeneervermogen eveneens versneld achteruit, maar lang geleden gestopte ex-rokers scoorden evengoed dan niet-rokers. Of de vastgestelde cognitieve achteruitgang samenhangt met dementie, is niet met zekerheid te zeggen.

bron: Archives of General Psychiatry, 2012; DOI: 10.1001/archgenpsychiatry.2011.2016

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram