8 tips om een splinter probleemloos te verwijderen

dossier Spelen op een speeltuig of prullen met een houten lepel, je peuter kan in 1, 2, 3 een splinter in zijn of haar hand krijgen. En als je die wil verwijderen, komen de tranen pas echt. Hier zijn 8 tips om een splinter probleemloos te verwijderen. Een splinter is een minuscuul stukje hout, metaal of glas dat in de huid terechtkomt. Dat kan eventjes prikken, maar als je de splinter juist kan verwijderen en goed ontsmet, is er daarna geen vuiltje meer aan de lucht.

8 tips om een splinter probleemloos te verwijderen

1. Hygiëne

Een splinter is eigenlijk ook een soort wonde dus zorg ervoor dat je steeds eerst goed je handen wast als je een splinter gaat verwijderen. Zo kan de wonde niet geïnfecteerd raken.

2. Pincet

Een manier om een splinter te verwijderen is met een puntpincet. Ontsmet ook dat instrument grondig voor je aan het werk gaat. Dat kan je doen met ontsmettingsalcohol.

3. Plakband

Peuters kunnen nogal heftig reageren op pincetten. Als het splintertje heel fijn is en duidelijk aan de oppervlakte zit, kan je het ook verwijderen met een pleister of wat plakband.

4. De juiste richting

Of je nu plakband gebruikt of een pincet, trek altijd de splinter uit de wonde in de richting hoe de splinter in die wonde zit. Als je tegen de richting intrekt, doet het iets meer pijn en loop je het risico dat de splinter afbreekt.

5. Weken

Als de splinter al langer in de huid zit, kan die moeilijker zijn om te verwijderen. Dan kan je proberen de huid eerst te weken in een badje lauwwarm water zodat de huid rond de splinter wat ontspant.

6. Naald

Als je bijna geen splinter meer ziet aan de oppervlakte van de huid, dan ga je een naaldje moeten gebruiken. Ontsmet de naald goed met ontsmettingsmiddel en probeer aan de zijkanten van de splinter de huid wat op te lichten. Als je kindje geen fan is van naalden, kan je hem of haar beter wat afleiden terwijl je dit precieze werkje doet.

7. Nazorg

Is de splinter eruit? Dan moet je de huid nog goed proper maken. Was de huid rond de wonde met water en zeep en dep zorgvuldig droog. Je kan dan nog de huid ontsmetten en eventueel een pleister aanbrengen.

8. Naar de dokter?

Een splinter kan je normaal gezien perfect zelf behandelen, maar soms kan de hulp van een arts helpen. Bijvoorbeeld als de splinter op een moeilijk te bereiken plaats zit, zoals onder een nagel. Of als de splinter te diep zit of op een gevaarlijke plaats zoals in het oog. Als je merkt dat de wonde ontstoken is, raadpleeg je ook beter je arts. Een ontsteking herken je aan een rode, gezwollen wonde die warm aanvoelt. Lees ook: Wat moet je doen als je peuter badschuim of shampoo gedronken heeft?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram